Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-10-26

RÄNTOR/VALUTOR: KRONA KVAR UNDER 10 MOT EURO I GYNNSAMT KLIMAT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kronan är kvar under 10 mot euro i ett gynnsamt riskklimat medan amerikanska räntor uppvisat svaga uppåtrörelser sedan måndagens svenska stängning. En positiv utveckling i USA-börshandeln stöttar utvecklingen i Asien även om kinesiska börsindex inte följer med uppåt medan ännu en fastighetsutvecklare fått betalningsbekymmer.

"Modern Land China har blivit den fjärde kinesiska fastighetsutvecklaren som ställt in betalningarna på en utländsk obligation", framhåller Jeffrey Halley, senior marknadsanalytiker på Oanda, i ett marknadsbrev.

På valutamarknaden håller sig kinesiska yuan under 6:40 mot dollar medan det överlag positiva risksentimentet fått den säkra hamnen, japansk yen, att överlag tappa. Dollar har stärkts upp mot 114 gentemot yen.

Det konstruktiva riskhumöret med den klena yen-utvecklingen hjälper börserna i Tokyo. Nikkei är nära 2 procent upp på tisdagen. Börserna i Fastlandskina och Hongkong visar samtidigt en oregelbunden till svagt negativ utveckling.

Modern Land China har meddelat att det inte kan betala tillbaka 250 miljoner dollar som gått till förfall på tisdagen.

"Till följd av oförväntade likviditetsfrågor som uppkommit från den negativa inverkan av en rad faktorer inklusive den makroekonomiska miljön. Fastighetsindustrimiljön och covid 19-pandemin som drabbat koncernen", framhöll bolaget.

Under denna vecka måste Evergrande betala tillbaka ett lån för att inte överskrida anståndsperioden.

Från asiatiskt håll har sydkoreansk BNP visat en något större nedväxling än väntat i det tredje kvartalet, tyngt av ett förvärrat virusläge. Won har ändå stärkts något mot dollar medan sydkoreansk tvåårsränta dragit upp till 1,70 procent. Marknaden förväntar sig att BOK kommer att fortsätta höja räntan från 0,75 procent framöver.

Amerikansk tioårsränta noteras kring 1,64 procent i den asiatiska handeln, 1 punkt upp jämfört med på vid svensk stängning måndagseftermiddagen.

USA:s finansminister Janet Yellen har talat med Kinas vice premiärminister Liu He runt ekonomiska frågor i ett videosamtal. Kina har sett mötet som pragmatiskt, uppriktigt och konstruktivt. Samtidigt finns det hopp på marknaden om att demokraterna ska enas om Joe Bidens stora investeringspaket.

Paketet är tänkt att innehålla skatteåtgärder mot förmögna. Det har diskuterats om skatter på orealiserade värdepappersvinster för de mest välbärgade. Aktiemarknaden tog mer fasta på starka bolagsrapporter och hoppet om stimulanser vilket drog upp USA-börserna på måndagskvällen. De amerikanska börsterminerna pekar också uppåt på tisdagsmorgonen.

Eftermiddagens amerikanska agenda bjuder bland annat på hushållens konfidensindikator för oktober samt husmarknadsdata i form av S&P Case Schillers husprisindex för augusti och försäljningen av nya hem under september.

Trading Economics konsensus pekar mot en nedgång på ytterligare 1 enhet i oktober efter det oväntat stora tappet i hushållsförtroendet om runt 6 enheter till 109,3 i september.

Kronan är något stärkt jämfört med på måndagseftermiddagen till 9:99 mot euro. På tisdagsförmiddagens svenska agenda står PPI för september.


tisdag kl 6.50 (måndag kl 16.15)
===================================
USD/SEK 8:6064 (8:6080) EUR/USD 1:1600 (1:1611)
EUR/SEK 9:9841 (9:9965) USD/JPY 113:94 (113:65)
Jp obl 2 -0,11 (-0,10) Jp obl 10 0,10 (0,10)
Ty obl 2 -0,66 (-0,66) Ty obl 10 -0,11 (-0,11)
US obl 2 0,44 (0,42) US obl 10 1,64 (1,63)


Författare Direkt-SE