Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-10

RÄNTOR/VALUTOR: LÄGRE USA-RÄNTOR, YUANEN ÅTER ÖVER 7-NIVÅN

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-räntorna fortsatte ned efter svensk stängning på torsdagen, men har vänt svagt upp i den asiatiska handeln på fredagen. Den tioåriga statsobligationen handlas ändå sammantaget 2 punkter lägre. Dollarn har tappat mot yenen men stärkts något mot euron i ett lite mer riskavert klimat.

Fokus ligger fortsatt på coronavirusets spridning, med stor ökning flera delstater i USA. USA-börserna var blandade medan Asienbörserna har sjunkit överlag på fredagen.

"Optimismen har gett vika för minskat risktagande inför helgen. Ju mer osäkerheten ökar om den ekonomiska återhämtningen desto större skäl för investerare att ta hem vinst även om volatiliteten inte har ökat så mycket", sade Stephen Innes på Axicorp till Bloomberg News.

De kinesiska börserna sjönk efter vinsthemtagningar i spåren av mer än en veckas uppgångar, inte minst där småsparare har varit aktiva. Att statligt stödda fonder sålt av ses som ett tecken på att myndigheterna vill bromsa uppgången.

Det har rest frågetecken om en bubbla liknande den 2015, men det tror inte Oliver Jones på Capital Economics. Uppgångarna hittills är inte nära de som var den gången, och börsen kan fortsätta stiga.

"Men med detta sagt så kan en ny 'boom-bust'-cykel i aktierna ha större genomslagskraft på marknaderna på annat håll än tidigare, med större utländskt innehav än för fem år sedan", sade han till Reuters.

Såväl den nyzeeländska som australiensiska dollarn har tappat lite under fredagen. Yuanen har försvagats till strax över 7-nivån mot dollarn på fredagen, efter att ha gått under den nivån för första gången sedan mars på torsdagen.

Kronan handlas rejält svagare mot såväl euro som dollar jämfört med nivåerna vid torsdagens stängning. Euron har tappat ytterligare något till 1:1270 mot dollarn.

Eurogruppens nye ordförande, Irlands finansminister Paschal Donohoe, lovade att försöka överbrygga den nord-sydliga splittringen bland euroländerna.

Den budgetrestriktive Paschal Donohoe blev i praktiken nordliga euroländers kandidat för att stoppa Spaniens ekonomiminister Nadia Calvino att bli ordförande. Hon förväntades driva en linje med mindre budgetdisciplin och mer budgetstimulanser.

En viktig fråga under mandatperioden blir samtidigt val av tidpunkt för när stimulanserna för att häva coronakrisen ska dras tillbaka.

Finansministrar enades om att stora budgetstimulanser behövs i euroområdet även nästa år. Tidigare de stridit hårt om budgethållningen, men under coronakrisen är alla eniga om att omfattande stödinsatser behövs i år.

"För nästa år är osäkerheten fortfarande mycket hög. Men när ministrarna startar sina förberedelser nu för nästa år finns en bred konsensus om stödjande åtgärder även för nästa år", sade eurogruppens avgående ordförande Mario Centeno.

På fredagen är det ekofinmöte och då ska EU:s finansministrar jaga på bromsklossar bland EU-länderna som sinkar EU:s kortsiktiga stödåtgärder mot coronakrisen.

De ska däremot inte diskutera återhämtningsfonden, utan den blir ett ämne vid EU-toppmötet 17-18 juli.

På fredagens agenda står PPI från USA, och i Sverige riktas blickarna mot protokollet från Riksbankens senaste möte, då de utökade obligationsköpen med 200 miljarder kronor till sammanlagt 500 miljarder kronor.fredag kl 6.00 (torsdag kl 16.15)
===================================
USD/SEK 9:2544 (9:1670) EUR/USD 1:1273 (1:1329)
EUR/SEK 10:4322 (10:3858) USD/JPY 107:00 (107:13)
Jp obl 2 -0,14 (-0,13) Jp obl 10 0,02 (0,02)
Ty obl 2 -0,68 (-0,68) Ty obl 10 -0,46 (-0,45)
US obl 2 0,15 (0,16) US obl 10 0,62 (0,64)


Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.