Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-10-21

RÄNTOR/VALUTOR: LÅNGRÄNTOR UPP PÅ USA-STIMULANSHOPP

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Långa Europaräntor följde med amerikanska motsvarigheter upp på onsdagen. Tioårig USA-ränta steg över 0,80 procent för den första gången sedan tidig sommar. Hopp om USA-stimulanser fick obligationsräntor att stiga och tyngde samtidigt dollarn något.

Svensk tioårsränta stängde 2 punkter upp på -0,13 procent på onsdagseftermiddagen. Tysk motsvarighet var samtidigt upp 1 punkt till -0,59 procent. I den kortare änden var svensk tvåårsränta oförändrad vid -0,39 procent medan tysk motsvarighet steg 1 punkt till -0,77 procent. Detta medan Europabörserna handlades nedåt på grund av fortsatt virusoro.

Inför det bayerska delstatsparlamentet sade CSU-ledaren Markus Söder att "corona kommer tillbaka med full kraft… den andra vågen är här", sade han. Enligt honom krävs försiktighet då viruset riskerar att sprida sig utom kontroll i landet. Det är av högsta prioritet att hålla ekonomin, skolor och daghem öppna så länge som möjligt, påpekade han.

ECB-chefen Christine Lagarde uppgav för fransk media att den oväntat tidiga uppgången i antalet nya coronainfektioner är en "tydlig risk" mot de ekonomiska utsikterna.

"De flesta forskare i euroområdet väntade sig att epidemin skulle återkomma i november eller december. Den har kommit tidigare, och ur den synvinkeln har det överraskat. Det är inte ett gott omen", sade hon till LCI.

På valutamarknaden var kronan ett par öre starkare mot euron mellan tisdagens och onsdagens räntemarknadsstängning till 10:36. Mot dollarn stärktes den svenska valutan samtidigt 4 öre till 8:73.

På hemmaplan spådde Riksgälden att statens betalningar kommer att visa ett underskott på 256 miljarder kronor 2020 och ett underskott på 80 miljarder kronor 2021. För 2022 var prognosen ett underskott på 25 miljarder kronor. I maj räknade Riksgälden med ett underskott på 402 miljarder kronor under 2020 och ett underskott på 76 miljarder kronor 2021.

Swedbank kallar det klart lägre lånebehovet för 2020 "i linje med vad vi väntat oss" medan ekonomin gått bättre än tidigare befarat. Låneprognosen för kommande år var lite lägre än banken antagit samtidigt som det noteras att Riksgälden framhöll att viss osäkerhet fortfarande råder.

På statistikagendan var det Storbritannien som spelade huvudfiolen på onsdagen där prisstatistik för september visade på en kärninflation i linje med förväntan. Pundet stärktes över 1:31 mot dollarn medan brexit-upplösningen fortsatt inväntades. EU:s chefsförhandlare Michel Barnier framhöll under onsdagen att en uppgörelse med Storbritannien är inom räckhåll då konturerna kring ett avtal börjar framträda.

Från brittiskt håll sade vidare den biträdande BOE-chefen Dave Ramsden att det kan komma en tid då det är lämpligt att använda negativa räntor, men att den tiden är inte nu.

Londonbörsen tappade liksom många andra europeiska aktiemarknader på onsdagen trots att exempelvis Ericssons kvartalsrapport varit stark. Virusoron höll i, vilket inte minst tynger reseindustrins affärsmöjligheter.

UBS pekade i en analys på att reserestriktionerna inom Europa blivit värre under oktober jämfört med värstaläget inför sommaren. Detta kommer att påverka sådant som flygkapaciteten i det fjärde kvartalet, bedömde banken enligt Dow Jones.

Kanadadollarn låg kvar kring 1:31 mot USA-dollarn trots en något högre septemberinflation än väntat och trots att USA-dollarn gick generellt sett svagt exempelvis med ett tapp till nivå under 105 mot yenen. Det innebar den lägsta nivån på en månad mot den japanska valutan.

Dollarsvagheten följde av att tisdagens förhandlingar om USA-stimulanser uppgavs ha givit "mer klarhet och gemensam grund" mot en överenskommelse. Samtalen mellan partitopparna skulle därför fortsätta på onsdagen med syfte att få till en överenskommelse under innevarande vecka.

Den kinesiska valutan, yuan, handlades vid 6:65 mot dollar, den starkaste nivån på två år. Bland investerare angavs att en känsla ökat över att PBOC förefaller mer komfortabla med den starka valutan när exporten fortsätter att vara stark. Samtidigt finns det tankar om att en seger för Joe Biden i USA-valet skulle innebära en bättre relation mellan Kina och USA.

Amerikansk tioårsränta var upp 3 punkter mellan tisdags- och onsdagseftermiddagen till 0,82 procent, den högsta nivån på fyra månader.

Medan onsdagens USA-statistikagenda var skral inväntades Feds Beige book under onsdagskvällen.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.