Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-25

RÄNTOR/VALUTOR: NY USA-STATISTIK HÅLLER SENTIMENTET OFÖRÄNDRAT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Oro över ökad smittspridning av covid-19, framförallt i södra USA, tyngde stämningen på finansmarknaderna på torsdagen, där stater som Texas och Arizona närmar sig full kapacitet inom intensivvården.

Den tyska tioårsräntan var vid svensk stängning 6 punkter ned till -0,50 procent, från samma tid dagen före, medan den svenska tioåringen stängde 5 punkter lägre på -0,07 procent.

ECB meddelade att de ska introducera en ny repofacilitet för centralbanker som en förebyggande åtgärd för att hantera pandemirelaterade eurolikviditetsproblem utanför euroområdet.

Den amerikanska tioårsräntan var ned 4 punkter till 0,67 procent. Statistik på eftermiddagen gav inte någon avsevärd reaktion.

Antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA minskade med 60.000 personer förra veckan och uppgick till 1.480.000 personer. Analytiker hade räknat med 1.300.000 nya sökande av arbetslöshetsunderstöd.

Analytiker underströk att arbetsmarknadsdata på senare tid tenderat att ha en minskad effekt på sentimentet för marknaden.

"Mätningsfelen är så pass stora och så kortsiktiga att de endast förhåller sig till lättandet av restriktioner, istället för förändringen av konsumenternas och företagens beteende", sade James Athey, investeringschef på Aberdeen Standard Investments, till Dow Jones.

Aktivitetsdata för USA var relativt blandad men överlag positiv.

Orderingången på varaktiga varor i USA steg 15,8 procent i maj jämfört med månaden före, enligt preliminära data från det amerikanska handelsdepartementet. Analytiker hade räknat med en uppgång på 10,9 procent. Wells Fargo påpekade i ett kundbrev att trenden för företagens investeringar fortsatt är svag då den nuvarande nivån är 20 procent lägre än vad den var i februari.

Capital Economics skrev i en kommentar att orderingången för varaktiga varor stärker deras tes att företagens investeringar bör återhämta sig under det tredje kvartalet framförallt för fordon, kapitalvaror exklusive försvar och flygindustrin.

USA:s underskott i utrikeshandeln med varor ökade preliminärt till 74,3 miljarder dollar i maj från reviderade 69,7 miljarder månaden före. Det visar statistik från det amerikanska handelsdepartementet.

Exporten sjönk 5,8 procent i maj, främst på grund av ett fall i försäljningen av övriga varor, medan importen sjönk 1,2 procent från föregående månad.

I sin kommentar skrev Capital Economics att så länge hushåll och företag är villiga att fortsätta att konsumera kommer produktionen till slut att stiga för att möta efterfrågan.

USA:s BNP sjönk med definitiva 5,0 procent i beräknad årstakt under första kvartalet. Utfallet var i linje med analytikerna förväntningar.

Robert Kaplan, Fed-chef i Dallas, sade på torsdagen att den amerikanska ekonomin ser fortfarande ut att minska omkring 5 procent i år. Vidare tror han att arbetslösheten kan komma tillbaka ned till runt 8-10 procent vid årsskiftet.

Här hemma bjöds det även på uppdaterade kreditvärdighetsbetyg från kreditvärderingsinstitutet Scope för de nordiska länderna, där Sverige samt Norge och Danmark håller sig kvar på betyget AAA med stabila utsikter. Finland fick betyget AA+ med stabila utsikter upprepat.

Turkiets centralbank lämnade oväntat styrräntan oförändrad på 8,25 procent, analytiker hade räknat med en räntesänkning med 25 punkter till 8,00 procent.

Den turkiska liran reagerade initialt genom att stärkas mot dollarn, men tappade snart igen.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.