Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-24

RÄNTOR/VALUTOR: ÖKAD VIRUSORO SKYMDE UPPGÅNGAR I IFO, KI-BAR

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europeiska statspappersräntor rörde sig endast måttligt på onsdagen, samtidigt som dollarn återhämtade stora delar av tisdagens tapp mot euron och japanska yen.

Europeiska börser sjönk överlag i förmiddagens handel på onsdagen, marknadsaktörer hänvisade nedgångarna till vinsthemtagningar men också till den nu snabba smittspridningen i framför allt södra USA. På onsdagen kom också nya besked om en ny kraftig ökning av antalet smittade i Kalifornien, och från Texas rapporterades att antalet i sjukhusvård på grund av covid-19 ökat med över 7 procent på en dag.

Det hindrade dock inte USA:s president Donald Trump från att hålla ett vad det verkar välbesökt valmöte i Phoenix, Arizona, på tisdagskvällen. Enligt Politico är "coronaviruset utom kontroll" i Arizona, samtidigt som opinionssiffrorna för presidenten är dåliga.

Presidenten verkar ha varit sparsmakad i fråga om nya löften, däremot upprepade han sitt budskap om att viruset snart kommer att vara borta och anklagade "fake news" medierna för att vilseleda folket om hur allvarligt läget är.

"Vi kommer att ha ett vaccin mycket snart", sade Trump.

Risksentimentet tyngdes senare ytterligare efter att USA:s handelsrepresentant (USTR) meddelat att man överväger att införa nya tullar på varor för 3,1 miljarder dollar från Frankrike, Spanien, Tyskland och Storbritannien. Planerna kopplas till en sedan länge pågående konflikt inom WTO mellan USA och EU om flygsubventioner.

Den tyska konjunkturbarometern IFO-index visade pessimismen i näringslivet minskade i juni jämfört med i maj. Index över affärsklimatet steg till 86,2, från 79,7 i maj, vilket var något över väntade 85,0.

Störst uppgång noterades i förväntningsindex, som steg till 91,4 från 80,5 (väl över väntade 87,0) medan nulägesindex steg mer måttligt, till 81,3 från 78,9 (väntat 84,0).

Capital Economics konstaterade att utfallet tyder på att den ekonomiska nedgången förefaller bli kortare än väntat, men att den ändå kommer att kasta en "lång skugga".

Ekonomerna skrev i ett kundbrev att indexet fortsatt ligger väl under den genomsnittliga nivån under 2019, 97,1, och juni-utfallet tyder "på inget sätt" på att den ekonomiska aktiviteten är tillbaka på normal nivå

"Den genomsnittliga nivån (på indexet) över de tre senaste månaderna tyder på att BNP kan ha fallit med runt 7 procent i årstakt under andra kvartalet", skrev Capital Economics.

Tidigare på onsdagen rapporterades från Frankrike att sentimentsindikatorn för tillverkningsindustrin steg till 77 i juni, från 71 i maj, vilket dock var under väntade 80.

I Sverige steg konjunkturinstitutets (KI) barometerindikator med 10,8 enheter i juni, till 75,2. Samtliga ingående indikatorer steg jämfört med i maj, om än mycket måttligt för den tidigare relativt milt drabbade byggsektorn. KI påpekar dock att läget, trots uppgången är "mycket svagare än normalt".

Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, noterade att barometern sammantaget signalerar ett dystert läge, trots uppgången. Beträffande tillverkningsindustrin noterar han att sentimentet steg med stöd av ökad produktion, men samtidigt är orderingången fortsatt nedpressad vilket är "oroande".

Han konstaterade vidare att hushållens inflationsförväntningar är fortsatt höga, förväntningarna på 12 månaders sikt steg till 3,5 procent i juni från 3,1 procent i maj. Det välkomnas sannolikt av Riksbanken, som dock samtidigt lär vara desto mer bekymrade av att detaljhandelns prisplaner sjönk markant i juni.

Svenska statsobligationsräntor rörde sig endast blygsamt på onsdagen. Tioårsräntan var oförändrad på -0,2 procent, medan motsvarande tyska ränta steg 1 punkt, till -0,44 procent.

Euron försvagades drygt 1 öre mot kronan, till 10:49, dollarn stärktes samtidigt knappt 5 öre, till 9:31

Amerikanska statspappersräntor noterade endast marginella rörelser under natten till onsdagen, och nettoförändringarna blev små även på onsdagen. Vid svensk stängning noterades tioårsräntan till 0,71 procent, ner 1 jämfört med vid samma tid på tisdagen.

IMF publicerade på eftermiddagen en uppdatering av sin globala konjunkturprognos, och som chefekonomen Gita Gopinath tidigare flaggat för ser fonden nu mörkare på utsikterna än den gjorde i april.

"Covid-19-pandemin har haft en större negativ effekt på aktiviteten under det första halvåret 2020 än väntat och återhämtningen väntas bli mer gradvis än i tidigare prognos", skrev IMF i uppdateringen.

Globala BNP väntas nu sjunka med 4,9 procent i år, en nedrevidering med 1,9 procentenheter jämfört med i april. För 2021 väntas en uppgång med 5,4 procent, 0,9 procentenheter lägre än i aprilprognosen.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.