Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-23

RÄNTOR/VALUTOR: POSITIVA PMI-BESKED STÄRKER SENTIMENTET

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Sentimentet på marknaderna har stärkts efter positiva PMI-besked från euroområdet, vilket har fått euron att stärkas mot dollarn. Svenska och europeiska räntor handlas något högre sedan morgonen, men börjar mot lunchtid att återgå till en neutral nivå.

Vid 11.30-tiden handlas europeiska räntor överlag uppåt, med tysk tioårsränta vid -0,46, 2 punkter upp sedan måndagens svenska stängning. Svenska tioårsräntan handlas 2 punkter upp till -0,02 procent.

PMI-utfallet visade att euroområdets kombinerade inköpschefsindex steg till 47,5 i juni, jämfört med 31,9 föregående månad.

Inköpschefsindex för tjänstesektorn steg till 47,3 jämfört med 29,0 föregående månad och inköpschefsindex för tillverkningsindustrin steg till 48,9 jämfört med 40,7 föregående månad.

Chris Williamson, chefekonom på IHS Markit, konstaterade att PMI-utfallet indikerar ännu en avsevärd lättnad i regionens nedgång i juni. Produktion och efterfrågan faller fortfarande men kollapsar inte längre.

"Även om andra kvartalets BNP fortfarande sannolikt kommer att ha fallit i en icke tidigare skådad takt så bidrar uppgången i PMI till förväntningar om att de lyfta nedstängningsrestriktionerna kommer att hjälpa till att få slut på nedgången när vi går in i sommaren", sade han.

Williamson noterade att Frankrike till och med gjorde en försiktig återgång till tillväxt med att de också led av en brantare nedgång än Tyskland till följd av covid-19-pandemin.

PMI för Tyskland och Storbritannien visade även de en stark återhämtning men som fortfarande befinner sig i nedgångsterritoriet.

Ekonomerna på ING tycker att de nya siffrorna tyder på en stark återhämtning inom euroområdet, men att regionen fortfarande befinner sig i ett nedgångsterritorium. Siffrorna bekräftar även vad som liknar en V-formad återhämtning, skriver de i en kommentar.

Enligt Nordea råder det dock stor osäkerhet kring hur de nya PMI-siffrorna ska tolkas då det kan vara svårt för företag att urskilja om tillväxten har börjat eller om det är aktiviteten som har börjat att öka efter ett stort fall under våren. Däremot går det att vara relativt säker på att vi har passerat den lägsta nivån i termer av månader och att det går att förvänta sig att ekonomisk aktivitet kommer att börja öka redan i juni.

Under morgonen släppte även SCB sin nya preliminära försäljningsstatistik som visade att försäljningen i näringslivet minskade med 12,5 procent i årstakt i maj, kalenderkorrigerat, efter en nedgång om 11 procent i april.

Torbjörn Isaksson, chefanalytiker på Nordea, sade till Nyhetsbyrån Direkt att utfallet visade att det inte var någon återhämtning i den svenska ekonomin i maj.

"Det här reser frågetecken om april verkligen var botten, som vi räknat med. Försäljningen visade ett ännu större fall i maj än i april. Det var sämre än väntat och tyder på att det inte var någon återhämtning i maj, utan fortsatt väldigt svagt. Vi får nog vänta till juni innan vi får se en tydlig förbättring", sade han.

Fortsatt under eftermiddagen väntar preliminära PMI-siffror från USA. USA-agendan bjuder även på försäljning av nya hem i maj samt veckovis detaljhandelsdata.

På valutamarknaden handlas euron nu kring 1:129 mot dollarn, upp från 1:125 i går eftermiddag.

Kronan har stärkts 4 öre mot euron och 7 öre mot dollarn.tisdag kl 11.30 (måndag kl 16.15)
===================================
USD/SEK 9:3047 (9: 3747) EUR/USD 1:1286 (1:1246)
EUR/SEK 10:5040 (10: 5401) USD/JPY 107:60 (106:82)
Ty obl 2 -0,67 (-0,69) Ty obl 10 -0,46 (-0,48)
US obl 2 0,20 (0,18) US obl 10 0,71 (0,68)
Sv obl 2 -0,34 (-0,35) Sv obl 10 -0,02 (-0,04)


Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.