Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-24

RÄNTOR/VALUTOR: POSITIVA PMI-UTFALL, ÖKAD GEOPOLITISK SPÄNNING

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europeiska räntor handlas relativt sidledes under fredagsförmiddagen där den tyska tioårsräntan ser en uppgång kring en punkt. De svenska räntorna rör sig i linje med detta.

Som ett svar på att USA:s president Donald Trump beordrat Kina att stänga konsulatet i Houston, beordrade det kinesiska utrikesdepartementet på fredag USA att stänga konsulatet i Chengdu. Samtidigt har Trump uttalat sig om att handelsavtalet med Kina betyder "allt mindre", vilket spär på oron för en eskalation av konflikten och är något som tynger sentimentet på marknaden.

Fredagsförmiddagen har bjudit på efterlängtade makrodata efter en tämligen tunn vecka, där preliminära inköpschefsindex inom euroområdet har stått i fokus.

För hela euroområdet visade att det kombinerade inköpschefsindex steg till 54,8 i juli, jämfört med 48,5 föregående månad. Väntat var ett index på 51,1.

Chris Williamson, chefekonom på IHS Markit, konstaterade att företag omkring euroområdet har rapporterat en uppmuntrande start på det tredje kvartalet, där produktionen växer i sin snabbaste takt på två år efter att restriktioner har lättats.

"Utfallet indikerar att ekonomin bör se en stark återhämtning efter det andra kvartalet", sade han.

Chefekonomen varnar dock samtidigt för att oron för den ökade arbetslösheten och svaga balansräkningar samt det fortsatta behovet för en social distansering sannolikt kommer att dämpa den ekonomiska återhämtningen.

Capital Economics understryker i en kommentar att inköpschefsindex har varit svårtolkade under coronakrisen och att man bör ta dem med en nypa salt. De välkomnar dock beskedet och ser det som en positiv indikator på att ekonomin rör sig mot rätt håll.

Dock likt vad Markits ekonomer belyser ser de att sysselsättningen och den stigande arbetslösheten som ett problem och något som kan hämma den ekonomiska tillväxten framöver.

I Tyskland steg det sammanväga inköpschefsindexet till 55,5 i juli jämfört med 47,0 föregående månad. Väntat var ett utfall på 50,3.

Phil Smith ekonom vid IHS Markit, noterar att PMI-utfallet för juli visade sig inom det expansiva territoriet och var väl över förväntan. Han pekade på att det är ett tydligt tecken på att företagsförhållanden i Tyskland förbättras till följd av att aktivitet och efterfrågan har ökat.

I Frankrike steg det sammanvägda inköpschefsindexet till 57,6 i juli jämfört med 51,7 föregående månad. Väntat var ett utfall på 53,5.

Eliot Kerr, ekonom på IHS Markit, noterade att det senaste PMI-utfallet antyder att Frankrike har påbörjat en återhämtningsprocess efter nedstängningarna.

"Blickar man framåt bör ett stadigt återbyggande av efterfrågan ge företag incitament till att börja anställa mer personal vilket kommer att stötta ekonomin ytterligare", sade han.

Euron stärktes mot dollarn såväl mot kronan. Mot dollarn handlas euron över 1:16. Europeiska räntor…

Även Storbritannien såg en uppgång av inköpschefsindexet där det sammanvägda visade ett index på 57,1 i juli, jämfört med 47,7 föregående månad. Väntat var ett index på 51,5.

Markits Chris Williamson konstaterade att Storbritannien startade det tredje kvartalet starkt efter att företag har börjat öppna upp efter nedstängningarna. Uppgången i ekonomisk aktivitet kommer att stötta förväntningarna till att ekonomin kommer att återvända till en tillväxt i det tredje kvartalet.

"Däremot, trots att recessionen ser ut att ha varit kort, lär skadorna vara djupa. Även med den starka återhämtningen i juli är det en lång väg att gå innan produktionstappet har återhämtats fullt", sade han.

Han sade att inte bara är många företag mycket drabbade av nedstängningen och den sociala distanseringen utan att de också är mycket oroade över huruvida ekonomin kan återhämtas i och med utvecklingen av ett brexit-avtal.

På hemmaplan sjönk producentpriserna med 0,2 procent i juni, jämfört med månaden före, och sjönk 3,8 procent jämöfrt med samma månad föregående år, enligt statistik från SCB.

SCB noterar att en starkare krona bidrog till prisnedgångar på export- och importmarknaden mellan maj och juni. Samtidigt motverkad höge priser på energirelaterade varor prisnedgångar på alla marknader.

Till eftermiddagen väntas räntebesked från den ryska centralbanken. Över Atlanten väntas PMI-utfall samt siffror för försäljning av nya hem under juni i USA.

På valutamarknaden har kronan försvagats mot euron med 2 öre och handlas vid 10:29. Mot dollarn är kronan oförändrad.

Efter mycket oro har uppkommit på marknaden har yenen som anses vara en "säker hamn" stärkts mot dollarn och handlas vid 106:35.fredag kl 10.50 (torsdag kl 16.15)
===================================
USD/SEK 8:8682 (8:8689) EUR/USD 1:1600 (1:1576)
EUR/SEK 10:2859 (10:2696) USD/JPY 106:35 (107:15)
Ty obl 2 -0,67 (-0,67) Ty obl 10 -0,47 (-0,48)
US obl 2 0,15 (0,14) US obl 10 0,58 (0,58)
Sv obl 2 -0,34 (-0,34) Sv obl 10 -0,09 (-0,10)


Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.