Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-08-18

RÄNTOR/VALUTOR: RÄNTENEDGÅNG GRÖPTES UR, DOLLAR FORTSATTE TAPPA

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna inledde tisdagen nedåt, men nedgången gröptes gradvis ur samtidigt som dollarn fortsatte att tappa då investerarnas fokus var riktat mot de tilltagande spänningarna mellan USA och Kina samt oro över coronaviruset då Europa kämpar mot ökad smittspridning. Kronan var stabil mot euron efter en ny extramätning från KI om effekterna från covid-19.

Den svenska tioårsräntan stängde oförändrad på -0,02 procent, medan den tyska motsvarigheten var ned 1 punkt till -0,44 procent.

Konjunkturinstitutets extramätning visade att läget inom framförallt tillverkningsindustrin har förbättrats i spåren av covid-19, men totalt sett är förändringarna små för omsättningstapp.

Enligt mätningen är det nu en något mindre andel företag som svarar att de har ett omsättningstapp på mellan 26-50 procent. Samtidigt är det en något större andel företag som uppger att de har ett tapp på upp till 25 procent.

Jämfört med svaren för två veckor sedan uppger nu också en betydligt mindre andel företag inom tillverkningsindustrin att de har ett omsättningstapp.

Även för bygg- och anläggningsverksamhet är det nu en mindre andel företag som har ett omsättningstapp.

Ingen europeisk statistik av vikt publicerades på tisdagen, men från USA visade data att bostadsbyggandet ökade med 22,6 procent och byggloven med 18,8 procent i juli. Båda steg klart mer än väntat bland analytiker.

I Bryssel fortsatte samtalen mellan EU och Storbritannien om förhållandet efter att övergångsperioden löper ut vid årsskiftet. Något genombrott väntas inte nu, men pundet stärktes trots det till tvåveckorshögsta.

Även för de amerikanska långräntorna gröptes en tidigare nedgång ur, med tioårsräntan 1 punkt ned till 0,68 procent, från svensk stängning dagen före, samtidigt som dollarn fortsatte att tappa mot både euro och yen.

Oenighet i den amerikanska kongressen om ett stimulanspaket anses ha tyngt valutan, liksom den spända relationen mellan USA och Kina.

Marknaden inväntar annars i första hand onsdagens protokoll från Federal Reserves FOMC-möte den 29 juli.

Detta protokoll bör enligt Axicorp i första hand visa på en duvaktig hållning med tal om kontrollerad avkastningskurva (Yield curve control, YCC) och prisnivåmål. Det skulle i sin tur tala för en expansiv policy framöver.

Men givet de massiva korta positionerna i dollar på marknaden så "kan det finns en viss oro för att FOMC-protokollet inte bockar av tillräckligt många duvaktiga boxar", sade Stephen Innes på Axicorp till Wall Street Journal.

Det skulle då kunna vända rörelsen i den översålda dollarn.

På valutamarknaden handlades dollarn vid svensk stängning kring 1:194 mot euron, en försvagning från 1:188 samma tid dagen före, och kring 105:4 mot yenen (106:1).

Kronan var stabil kring 10:31 mot euron och stärktes med drygt 4 öre till 8:64 mot dollarn. Tidigare på eftermiddagen nådde kronan sin starkaste nivå på 26 månader mot dollarn på 8:6232.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.