Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-11

RÄNTOR/VALUTOR: RÄNTOR NER PÅ MJUK FED, NY VIRUSORO

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europeiska statspappersräntor sjunker, mest i långa löptider, i förmiddagens handel på torsdagen i spåren på lägre långa USA-räntor över natten. Euron handlas samtidigt nära oförändrat mot dollarn efter en del fluktuationer sent på onsdagskvällen.

Federal Reserves överlag mjuka besked på onsdagskvällen, med åtagande om fortsatta tillgångsköp i åtminstone nuvarande takt de kommande månaderna och prognoser om att räntan blir kvar nära noll hela prognosperioden, fick framför allt långa räntor att vända ner tydligt. Fedchefen Jerome Powell uttryckte sig också mycket försiktigt om de ekonomiska utsikterna och sade att FOMC inte ens tänker på att höja räntan.

Efter beskeden från Fed, och Fedchefen, tog Capital Economics med sig en uppfattning att Fed är långt ifrån ett läge där de skulle överväga att skala ner på sitt stöd till ekonomin, samt att de "seriöst överväger" åtgärder för att kontrollera avkastningskurvan (YCC) och därmed sätta tak för hur högt medellånga räntor får gå.

Obligationsräntorna pressas också av farhågor om att en andra virusvåg redan kan vara på gång i USA; Bloomberg News rapporterade om en kraftig ökning i antalet smittade i Florida och i Texas har antalet personer som behöver sjukhusvård ökat påtagligt.

"Det är en ny våg på gång i delar av landet", sade Eric Toner vid Johns Hopkins. "Än så länge är den liten och avlägsen, men den kommer".

"Om investerare börjar lämna skeppet på nyheter om att en andra våg kan leda till en ny period med utegångsrestriktioner och ekonomisk nedstängning, då kan globala aktiemarknader drabbas av ny våg av kraftiga utförsäljningar", skriver Ipek Ozkadeskaya, senioranalytiker vid Swissquote Bank, i ett kundbrev.

Hon tror dock att en eventuell ny säljvåg kan begränsas av köpintresse från investerare som missade det tidigare uppsvinget på grund av skepsis om Federal Reserves kapacitet att återuppliva marknaderna.

Svenska statsobligationsräntor sjunker med upp till 5 punkter på torsdagsförmiddagen, kronan handlas samtidigt marginellt starkare mot euron och dollarn jämfört med noteringarna vid svensk stängning på onsdagen.

I Sverige rapporterade SCB att inflationstakten (KPIF) steg till 0,0 procent i maj från -0,4 procent i april, väl över de -0,3 procent som väntades enligt Infronts prognosenkät.

Exklusive energi steg inflationstakten (KPIFXE) till 1,2 procent i maj, från 1,0 procent i april. Här pekade prognoserna mot en nedgång till 0,8 procent.

SCB noterade att det framförallt var prisåtergångar från april som påverkade KPIF i maj. Priserna på rekreation och kultur, kläder, restauranger och logi, elektricitet samt drift av fordon steg efter nedgångar i april. Priserna fortsatte att stiga för livsmedel och alkoholfria drycker.

Även om maj-utfallen kom in väl över konsensusprognosen är de fortsatt en bra bit upp till Riksbankens prognoser för hela det andra kvartalet i den penningpolitiska rapporten i april. Då såg Riksbanken en KPIF-inflation på 0,44 procent, och 1,74 procent för KPIFXE.

Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson skriver i ett kundbrev att det som överraskade i statistiken framför allt var vissa tjänstepriser, mobiltjänster, tv- och musiktjänster, som studsade upp efter mycket låga noteringar i april. Dessutom steg livsmedelspriserna något, vilket Nordea inte hade räknat med.

Han påpekar dock att det inte råder någon tvekan om att inflationstrycket är lågt, trots maj-utfallet.

"Med det låga resursutnyttjandet kommer pristrycket att förbli lågt under överblickbar framtid. Vi räknar med att Riksbanken kommer att hålla reporäntan oförändrad på 0,0 procent under 2020 och 2021, men att QE-programmet kommer att utökas", skriver Torbjörn Isaksson.

SCB rapporterade vidare att svenskarna åter blivit mindre angelägna att byta kronan mot euron. I maj-mätningen svarade 64,3 procent av svenskarna nej, upp från 62,5 i november. Andelen som svarade ja minskade samtidigt från 21,4 till 20,3 procent.

Tidigare på torsdagen rapporterade Arbetsförmedlingen (AF) att antalet inskrivna arbetslösa hos dem uppgick till 439.200 personer, eller 8,5 procent av arbetskraften, i maj. Det innebär en ökning med drygt 108.000 personer jämfört maj 2019, då arbetslösheten var 6,6 procent. AF noterade att arbetslösheten ökar mest bland utrikes födda och ungdomar.

Svensk Handel/Stilrapporterade också att klädhandeln minskade med 26,3 procent i maj jämfört med maj 2019, medan skohandeln minskade 45,3 procent. Svensk handel anar dock nu en viss positiv tendens med stöd av den ökade rörligheten i samhället, i kombination med ett uppdämt köpbehov.

Klockan 11.00 ska vice riksbankschefen Per Jansson tal, i London, om det ekonomiska läget och aktuell penningpolitik. En fråga är om han kommer att ta upp den boll om kronans utveckling som riksbankschefen Stefan Ingves servade på onsdagen.

Ingves sade på onsdagen att det fortsatt kan bli ett problem om kronan stärks för mycket. "Vi är inte där i dagsläget, men någon sådan punkt finns säkert, men var den är kan jag inte säga i dagsläget", sade han.

Per Janssons anförande kommer inte att publiceras, men han kommer att vara tillgänglig för frågor från media efteråt.

På eftermiddagens USA-agenda riktas intresset främst mot veckostatistiken över nyanmälda arbetslösa, klockan 14.30. Antalet nyanmälda har nu minskat åtta veckor i rad, men ändå var det nära 1,9 miljoner personer som anmälde sig enligt förra veckans data. Prognoserna pekar nu mot en fortsatt nedgång, till drygt 1,5 miljoner.

Klockan 14.30 publiceras också USA-PPI för maj.torsdag kl 10.10 (onsdag kl 16.15)
===================================
USD/SEK 9:2162 (9:2280) EUR/USD 1:1364 (1:1365)
EUR/SEK 10:4808 (10:4874) USD/JPY 106:98 (107:30)
Ty obl 2 -0,63 (-0,61) Ty obl 10 -0,37 (-0,31)
US obl 2 0,18 (0,19) US obl 10 0,70 (0,80)
Sv obl 2 -0,28 (-0,27) Sv obl 10 0,05 (0,10)


Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.