Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-10-28

RÄNTOR/VALUTOR: RÄNTOR NER PÅ ORO FÖR NEDSTÄNGNINGAR

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europeiska statspappersräntor sjunker i förmiddagens handel på onsdagen när risksentimentet försvagas brett av oro för nya virusnedstängningar i Europas största ekonomier. Euron försvagas samtidigt mot dollarn.

Efter den senaste tidens rapporter om rekordhöga antal nysmittade i flera länder kommer nu också rapporter om ökade dödstal. Såväl Storbritannien som Frankrike rapporterade på tisdagen de högsta dödstalen sedan i maj respektive april.

Ett flertal länder i Europa har redan infört förnyade restriktioner för att försöka motverka den nya virusvågen men marknaden inväntar nu besked om kraftigare nedstängningar i bland annat Tyskland och Frankrike.

I Tyskland ska förbundskansler Angela Merkel hålla möte med delstatsledare om att införa hårdare restriktioner. Enligt tidigare uppgifter vill Merkel bland annat stänga restauranger och förbjuda större evenemang. Enligt Bild får hon dock räkna med tuffa diskussioner med skeptiska delstatsledare.

Från Frankrike, som rapporterade om 523 nya dödsfall på tisdagen, kommer signaler om att president Emmanuel Macron inte längre utesluter en total nedstängning, som eventuellt ska inledas redan under denna vecka. Macron ska hålla ett tv-sänt tal i kväll, efter ett regeringssammanträde under eftermiddagen.

Från Nederländerna har vidare premiärminister Mark Rutte flaggat för att alla scenarier, inklusive en fullständig nedstängning, ligger på bordet, efter kraftiga ökningar i antalet nysmittade.

I Sverige visade Konjunkturinstitutets nya barometer på morgonen ändå på "ljusare signaler från samtliga sektorer". Barometerindikatorn steg för sjätte månaden i rad i oktober, till 96,3 från 94,5 i september, vilket kan jämföras med bottennoteringen 61,2 i april.

Samtliga delindikatorer steg mellan september och oktober, starkast sentiment rapporteras från detaljhandeln, enligt KI främst på grund av motorfordonshandeln, och tillverkningsindustrin medan hushållen signalerar det svagaste sentimentet – trots en viss förbättring de senaste månaderna.

Olle Holmgren, chefsstrateg på SEB, noterar i ett kundbrev att den oväntat starka barometern antyder att det fjärde kvartalet åtminstone har inletts starkt.

"Men det vore överraskande om virussituationen inte leder till ett bakslag för sentimentet och tillväxten under vintermånaderna", tillägger han.

SCB rapporterade vidare om en oväntat stark utveckling för detaljhandelns försäljning i september. Handeln ökade 3,9 procent jämfört med september 2019, upp från +3,0 procent i augusti och bättre än de +2,6 procent som väntades enligt Infronts prognosenkät.

Svenska statsobligationsräntor trotsar dock de positiva datapunkterna och sjunker upp till 4 punkter i förmiddagens handel på onsdagen, kronan tappar samtidigt något mot euron efter att ha handlats starkare under natten.

Amerikanska statspappersräntor sjunker också svagt i den europeiska handeln på onsdagen, efter att endast noterat mindre rörelser i USA efter svensk stängning på tisdagen.

Hoppet om ett nytt finanspolitiskt stödpaket före presidentvalet den 3 november verkar nu helt bortblåst efter kommentarer i den riktningen från president Trump på tisdagen. Vita huset och demokraterna i kongressen fortsätter dock förhandlingarna med hopp om en lösning strax efter valet.

Den amerikanska makrodatakalendern bjuder i dag på utrikeshandel med varor samt grossistlager för september, klockan 13.30. Klockan 15.00 ska också Bank of Canada meddela räntebesked.
onsdag kl 10.05 (tisdag kl 16.15)
===================================
USD/SEK 8:7578 (8:7167) EUR/USD 1:1762 (1:1826)
EUR/SEK 10:3014 (10:3075) USD/JPY 104:30 (104:50)
Ty obl 2 -0,78 (-0,77) Ty obl 10 -0,63 (-0,60)
US obl 2 0,15 (0,14) US obl 10 0,76 (0,78)
Sv obl 2 -0,40 (-0,38) Sv obl 10 -0,16 (-0,12)


Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.