Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-06-18

RÄNTOR/VALUTOR: RÄNTOR SVAGT NED, DÄMPAD DETALJHANDEL I UK

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna sjunker något i fredagens handel, med tyska räntor 1 punkt ned. Europabörserna står på svagt minus medan euron tappat mot dollarn.

Fredagens agenda är relativt tunn. Tyska producentpriser ökade 7,2 procent i årstakt i maj, upp från 5,2 procent i april. I Storbritannien visade detaljhandeln en uppgång med 1,4 procent i maj från föregående månad, under väntade +1,6 procent.

I april ökade försäljningen 9,2 procent under månaden då lättnaderna skapade förutsättningar för ökad butikshandel. I maj fortsatte lättnaderna men på andra ställen.

Livsmedelsbutikerna minskade sin försäljning med 5,7 procent, medan annan butikshandel ökade 2,3 procent.

"Anekdotiska bevis talar för att lättnaderna i restriktionerna haft en inverkan på försäljningen då folk återvänt till att äta och dricka på restauranger och barer", skrev ONS.

I årstakt steg försäljningen 24,6 procent jämfört med en svag jämförelsemånad, men försäljningen är ändå 9,1 procent högre än i februari 2020, före pandemin.

USA-räntorna har haft rätt stora kast efter Fed-beskedet i onsdags. Detta ledde initialt till en uppgång från cirka 1,48 procent till 1,57 procent och tioåringen toppade sedan nära 1,60 procent, för att senare under torsdagen och fredagen falla tillbaka till 1,48 procent, det vill säga netto noll från pre-Fed.

Investerare har sett skäl att se över sina positioner i spåren av Feds signal via räntebanan om tidigare räntehöjning, även om Fed-chefen Jerome Powell fortsatt betonar att taperingbesked dröjer.

ING noterar att trots en teknisk räntehöjning på reserver (IOER) så finns det mycket överskottslikviditet vilket bidrar till att dra ned långräntorna. Nedgången följer också på sjunkande inflationsförväntningar, och realräntan är i princip oförändrad på -0,75 procent för tioåringen.

"Detta är en obligationsmarknad som fortsatt vägrar att böja sig för samtida makroomständigheter, och förefaller att insistera på att något otäckt väntar längre fram", skrev de.

Det kommer att ta ett tag för marknaderna att verkligen omfamna storyn om att högre inflation ska ge uppåttryck på räntorna, via högre sannolikhet för Fed-åtstramning. Fed-skiftet kommer även vid en tidpunkt då marknaderna är alltmer försiktiga om utsikterna.

En faktor kan vara en för tidig åtstramning från Fed, en annan kan vara oro för den snabba spridningen av deltavarianten i covid-19 i en av de mest vaccinerade befolkningarna, och risken för ytterligare störningar i leveranskedjorna från Kina.

Samtidigt väntas den duvaktiga tonen från ECB skydda Europaräntorna från ett mer hökaktigt Fed, skriver ING.

Dollarn har hållit i och utökat sin förstärkning mot euron under veckan, vilket gett en förstärkning på över 2 procent till nära 1:19-nivån. Idén om en tidigare normalisering från Fed bidrar.

"De kommande veckorna och månaderna så kommer tesen om att ligga kort i dollar som varit så dominerande under mycket av det senaste året att testas på allvar.

BOJ lämnade vid sitt policymöte på fredagen styrräntor och tillgångsköpprogram oförändrade. BOJ kommer att introducera en ny finansieringsfacilitet för företag som vidtar åtgärder för att hantera klimatförändringar, och de förlängde även de pandemirelaterade finansieringsprogrammen med ytterligare sex månader, till mars 2022.

BOJ-chefen Haruhiko Kuroda sade vid en pressträff att de inhemska utsikterna är bättre än bättre än tidigare, men inflationsförväntningarna går sidledes och de behöver fortsätta med den expansiva policyn för att nå inflationsmålet. De kan sänka räntan eller köpa mer tillgångar vid behov.

Japans kärn-KPI ökade 0,1 procent i årstakt i maj, den första uppgången sedan mars 2020 och i linje med förväntan.fredag kl 10.25 (torsdag kl 16.15)
===================================
USD/SEK 8:5578 (8:5265) EUR/USD 1:1923 (1:1924)
EUR/SEK 10:2041 (10:1672) USD/JPY 110:05 (110:45)
Ty obl 2 -0,66 (-0,66) Ty obl 10 -0,19 (-0,22)
US obl 2 0,22 (0,21) US obl 10 1,49 (1,55)
Sv obl 2 -0,27 (-0,28) Sv obl 10 0,33 (0,35)


Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.