Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-06-18

RÄNTOR/VALUTOR: REJÄLA SLAG NER/UPP I LÅNGA USA-RÄNTOR

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Amerikanska statspappersräntor har sjunkit tillbaka i längre löptider efter den svenska marknadens stängning, dollarn handlas samtidigt fortsatt något starkare mot euron, men svagare mot japanska yen, jämfört med på torsdagseftermiddagen.

Medan amerikanska obligationsräntor var förhållandevis stabila föll räntorna i längre löptider kraftigt på torsdagskvällen. Tioårsräntan föll från nivåer runt 1,56 procent strax före klockan 16.00 (svensk tid) till under 1,45 procent vid omkring klockan 18.30. Det var väl under de 1,48 procent som noterades före Federal Reserves räntebesked på onsdagskvällen, som senare bidrog till att pressa upp tioårsräntan till 1,59 procent som högst.

Enligt marknadsaktörer som Bloomberg News talat med kan den kraftiga nedgången i långa räntor sannolikt kopplas till att investerare valt att stänga positioner som skulle gynnas av en brantare räntekurva efter Feds oväntat hökaktiga ränteprognoser på onsdagskvällen.

Den amerikanska tioårsräntan vände senare upp i den amerikanska eftermiddagshandeln och har fortsatt något uppåt även i Asien på fredagen, men noteringen på fredagsmorgonen var fortsatt 3 punkter lägre än vid svensk stängning på torsdagen.

Dollarn handlas samtidigt fortsatt starkt i spåren på de nu mer hökaktiga ränteprognoserna från Fed, något som också fått investerare som spekulerat i en fortsatt starkare euro att vända på klacken.

"Vi kan nu se ett slut för nollräntan… och de sade till oss i mycket tydlig engelska att de har påbörjat konversationen om hur tapering ska inledas", sade Richard Franulovich, chef för valutastrategi vid Westapac i Sydney, till Reuters.

"Den signalen har lett till dramatiska positionsjusteringar, eftersom korta dollarpositioner hade baserats på fortsatt likviditetsflöde från Fed, och nollränta", fortsatte han.

Fredagens amerikanska makrodatakalender är tunn, men det går nog att räkna med att åtminstone någon Fedledamot kommer att ge sig till känna efter onsdagens något överraskande hökaktiga ränteprognoser, även om ingen av dem så här långt har synts till i makrokalendrar för dagen.

Asiatiska börser uppvisade en något blandad utveckling på fredagen i avvaktan på räntebeskedet från Bank of Japan. Terminshandeln indikerade samtidigt en något blandad börsöppning i Europa senare på fredagen, medan Wall Street ser ut att öppna med svagt stigande kurser.

BOJ meddelade, något försenat jämfört med kalendrarna att de viktigaste policystyrspakarna, styrräntor, tillgångsköpprogram, lämnades oförändrade. Samtidigt förlängdes bankens pandemirelaterade speciella finansieringsprogram med ytterligare sex månader, till mars 2022

Europadata på fredagen inkluderar tysk PPI för maj samt brittisk detaljhandel för samma månad, båda publiceras klockan 8.00.

I Sverige ska Valueguard redovisa hur bostadspriserna utvecklades i maj klockan 6.00.fredag kl 5.50 (torsdag kl 16.15)
===================================
USD/SEK 8:5436 (8:5265) EUR/USD 1:1922 (1:1924)
EUR/SEK 10:1847 (10:1672) USD/JPY 110:18 (110:45)
Jp obl 2 -0,12 (-0,12) Jp obl 10 0,06 (0,07)
Ty obl 2 -0,66 (-0,66) Ty obl 10 -0,24 (-0,22)

US obl 2 0,23 (0,21) US obl 10 1,52 (1,55)
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.