Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-07-06

RÄNTOR/VALUTOR: SJUNKANDE USA-RÄNTOR DROG MED SIG EUROPEISKA

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna pekade svagt nedåt på tisdagsförmiddagen samtidigt som euron tappade en aning mot dollarn efter ett svagare ZEW-index än väntat. När USA-räntorna sjönk på eftermiddagen drogs de europeiska med nedåt.

Vid svensk stängning var den tyska tioårsräntan 5 punkter ned till -0,26 procent, medan den svenska tioåringen slutade 3 punkter lägre på 0,27 procent.

Förmiddagens höjdpunkt, tyska ZEW-index över tyska investerares och analytikers förväntningar på ekonomin, fortsatte ned i juli, till 63,3, jämfört med 79,8 i juni.

Förhandsprognoserna pekade mot en mindre nedgång, till 75,2.

Samtidigt steg dock index över nuläget till 21,9, från -9,1, vilket var betydligt över väntade 5,0.

ZEW noterade att trots nedgången i sentimentet så är förväntningarna för de kommande sex månaderna fortsatt på en "mycket hög nivå" samtidigt som bedömningen av den nuvarande situationen återigen steg kraftigt.

"Läget i den tyska ekonomin bedöms nu vara liknande den som var i början av 2019, med den korresponderande indikatorn nu tillbaka i positivt territorium för första gången på två år", skrev ZEW.

Achim Wambach på ZEW-institutet sade att den ekonomiska utvecklingen fortsätter att normaliseras och att indikatorn för det nuvarande läget tydligt har kommit över sin coronarelaterade nedgång.

Han tillade att finansmarknadsexperterna därför räknar med att den övergripande ekonomiska situationen kommer att vara "extraordinärt positiv" de kommande sex månaderna.

Tidigare på tisdagen var tyska industriorder något av en besvikelse. Orderingången minskade oväntat med 3,7 procent från månaden före i stället för att öka med 1 procent, som analytiker hade räknat med.

Inhemsk orderingång ökade 0,9 procent i maj medan exportorderingången sjönk 9,3 procent mot i april.

Commerzbank-ekonomen Ralph Solveen noterade i en kommentar att efter en delvis mycket stark ökning de föregående månaderna så föll orderingången betydligt i maj.

"En avgörande faktor för denna kraftiga nedgång var märkbart färre order i bilindustrin och den nära relaterade metallproduktionsektorn. Men orderna verkar inte öka i andra sektorer heller", skrev Solveen.

Med tanke på den stora orderstocken kan man, enligt Commerzbank, dock fortfarande vänta sig en märkbar produktionsökning efter att de nuvarande problemen med leveranskedjorna har lösts.

"Men den stora efterfrågeboomen verkar gradvis ta slut", enligt Commerzbankekonomen.

En positiv nyhet var att detaljhandeln i euroområdet var starkare än väntat. Försäljningen ökade med 4,6 procent i maj jämfört med månaden före och med 9,0 procent från ett år tidigare, enligt statistik från Eurostat. Förväntningarna låg på +4,4 procent respektive +8,2 procent.

Captial Economics skrev i ett kundbrev att när covidrestriktionerna fortsätter att lyftas så återhämtar sig konsumtionen i tjänstesektorn mycket snabbt, vilket kommer att ge ett betydande lyft åt hushållens konsumtion och BNP.

USA-räntorna steg svagt när handeln kom igång i Asien efter långhelgen i USA men sjönk senare tillbaka igen. På eftermiddagen tilltog nedgången och vid svensk stängning var den tioåriga USA-räntan 6 punkter ned till 1,37 procent.

Statistik på eftermiddagen visade att Markits tjänste-PMI för USA sjönk till definitiva 64,6 i juni, en lite större nedgång än preliminärt angavs.

Strax därefter visade det sig att ISM:s tjänste-ISM sjönk klart mer än väntat, till 60,1 i juni från 64 i maj. Förväntningarna låg på 63,5. Även om indexet fortsatt är tydligt inom tillväxtterritorium så är utfallet det lägsta sedan i februari.

Bland utvalda delindex sjönk samtliga bortsett från orderboken, med störst nedgång för nya exportorder.

På valutamarknaden handlades euron vid svensk stängning kring 1:184 mot dollarn, som i sin tur hade tappat till 110:6 mot yenen.

Kronan blev ett knappt öre starkare till 10:14 mot euron och 1 öre svagare till 8:57 mot dollarn.

Mötet i Opec+ på måndagen avslutades utan någon överenskommelse om att minska produktionsbegränsningarna, vilket ledde till tydliga uppgångar i oljepriserna.

Australiens centralbank, RBA, lämnade på tisdagen som väntat sin styrränta oförändrad på 0,1 procent och upprepade även målet om att hålla den treåriga statsobligationen på 0,1 procent.

RBA upprepade också att styrräntan inte kommer att höjas förrän den faktiska inflationen befinner sig inom målintervallet på 2-3 procent.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.