Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-09-17

RÄNTOR/VALUTOR: SPEKULATIONER OM NEGATIV RÄNTA SÄNKTE PUNDET

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Dollarn inledde torsdagen starkare efter Fed-beskedet på onsdagen men försvagades under dagen, även om nettorörelsen var liten. Börserna föll i spåren av beskedet.

"Det visar i princip att det är svårt att göra marknader, som är vana vid stort centralbanksagerande, nöjda", sade Christian Lenk, räntestrateg vid DZ Bank, till Reuters.

"Jag tror att det verkligen visar att den stora poängen är att Fed kommer stå fast vid sin oförändrade räntepolicy till slutet av 2023 och när det kommer till kritan är det inte tillräckligt för att börserna ska jubla."

Utöver att lämna räntan oförändrad slog FOMC fast att den ekonomiska aktiviteten tagit fart, men ännu ligger klart under nivåerna från i början av året. Svag efterfrågan och lågt oljepris har dragit ned inflationen, och ekonomins utveckling framöver kommer i hög grad vara beroende av viruset.

Fed ser i sina prognoser mer optimistiskt på utvecklingen i år, där BNP "endast" minskar 3,7 procent och arbetslösheten uppgår till 7,6 procent, tidigare väntades -6,5 respektive 9,3 procent. Inflationsprognosen har höjts något men når 2,0 procent först 2023.

Onsdagens möte var också det första sedan beskedet om den nya utformningen av inflationsmålet. Kommittén skrev nu i uttalandet i samband med räntebeskedet att de kommer att sikta på att uppnå en inflation "måttligt över" 2 procent "under en tid" så att inflationen uppgår till 2 procent i genomsnitt över tid, och långa inflationsförväntningar är väl förankrade vid 2 procent.

"Kommittén räknar med att bibehålla en ackommoderande hållning i penningpolitiken till dess sådana resultat har uppnåtts", skrev FOMC.

Vid pressträffen sade Fed-chefen Jerome Powell att även om det syns förbättringar i ekonomin så ligger aktiviteten klart under nivån före pandemin. Han framhöll att det Fed gjorde var en stark guidning.

"Detta handlar om trovärdighet, och vi förstår till fullo att vi måste förtjäna trovärdighet. Detta ramverk behöver vi följa upp med agerande, och i dag tycker jag att vi har tagit ett mycket bra första steg. Det är en stark framåtblickande guidning", sade han.

Pundet tappade 0,5 procent mot dollarn på torsdagen efter att Bank of England uppgett att policykommittén har briefats om hur negativ ränta kan implementeras om utsikterna för inflation och produktion skulle motivera det vid någon punkt under denna period med låga jämviktsräntor.

"Ytterligare förberedelser för negativa räntor tas sannolikt som en bekräftelse av marknadens förväntningar och tillför ytterligare risk för brittiska räntor", skrev ING i en kommentar.

Några penningpolitiska förändringar blev det dock inte. Både räntan och stimulansprogrammet lämnades oförändrade och BOE uppgav att den brittiska ekonomin har gått bättre än väntat sedan senaste mötet.

Under morgonen kom också räntebesked från Japan. Bank of Japan lämnade som väntat sin policyhållning oförändrad på torsdagen, men uppgraderade sin syn på ekonomin och ser en viss återhämtning i aktiviteten, även om osäkerheten fortsatt är stor. Marknadsrörelserna i spåren av beskedet var små.

BOJ-chefen Haruhiko Kuroda sade vid en pressträff att de kommer fortsätta sin expansiva policy och behålla en nära kommunikation även med den nye premiärministern, Yoshihide Suga.

För svensk del var torsdagen relativt händelsefattig. På valutamarknaden tappade kronan 6 öre mot dollarn till 8:85 och stärktes ett öre mot euron till 10:40.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.