Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-08-14

RÄNTOR/VALUTOR: STABILA EUROPARÄNTOR, EURON TAPPAR

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europeiska räntor rör sig knappt i fredagens förmiddagshandel, medan Europabörserna pekar nedåt, tyngda av reseaktier efter att britterna lagt till Frankrike, Nederländerna och Malta till sin lista på karantänskrav.

Under natten publicerades kinesisk statistik som var svagare än väntat, speciellt detaljhandeln som sjönk 1,1 procent i juli i stället för att stiga med 0,1 procent som analytiker hade räknat med.

Även industriproduktionen var svagare än förutspått.

Commerzbank konstaterar att återhämtningen i Kina tappar kraft.

"Kinas aktivitetsdata för juli var mestadels under förväntningarna, vilket speglar ett dämpat tillväxtmomentum. Detta är högst väntat eftersom ekonomin till största del har återhämtat sig från viruset. Under tiden, när policyn blir mindre aggressiv, och motvindarna kvarstår givet osäkerheterna efter covid-19 och kring geopolitiken, räknar vi med att tillväxtmomentum kommer att mattas av märkbart från tredje kvartalet och framåt", skriver Commerzbank i en analys.

Annan statistik under morgon har visat att Finlands BNP sjönk 3,2 procent under andra kvartalet, vilket var ett klart mindre fall än i Sverige. Hittills har därmed Finlands ekonomi utvecklats bäst i Europa.

Swedbank tror dock att hösten och vintern blir svåra eftersom läget inom tillverkningsindustrin försämras snabbt.

Danmarks BNP rasade 7,4 procent under andra kvartalet, även det dock bättre än det svenska utfallet.

Och i Nederländerna var BNP-raset 8,5 procent, vilket var bättre än en väntad nedgång med 9,1 procent.

USA-räntorna är svagt uppåt i fredagens europeiska förmiddagshandel, med tioårsräntan 1 punkt högre på 0,70 procent, inför statistik i eftermiddag. Bland annat släpps detaljhandel, industriproduktion och preliminärt Michiganindex.

På torsdagen var efterfrågan på en emission av 30-åriga USA-statsobligationer relativt svag, vilket bidrog till veckans uppåttryck på räntorna i långa obligationer.

Samtidigt fortsätter sentimentet att tyngas av den förnyade smittspridningen och blockeringen i USA-kongressen om ett nytt stödpaket.

Antalet nya smittade i USA uppgick till nästan 56.000 på torsdagen, det högsta utfallet på fyra dagar, och i Nya Zeeland har utbrottet i Auckland nu spridits till en annan region.

För det amerikanska stimulanspaketet tycks mer pengar till US Postal Service, vilket skulle underlätta poströstning vid valet den 3 november, vara en stötesten. Donald Trump motsätter sig detta vilket uppges vara ett hinder för en uppgörelse.

Annars blickar marknaden framåt mot lördagens uppdatering av läget i handelsavtalet mellan Kina och USA som slöts för ett halvår sedan.

På valutamarknaden pendlar euron kring 1:18 mot dollarn, ned från 1:186 vid svensk stängning i går, medan dollarn i sin sida är stabil mot yenen.

Kronan är 2 öre svagare mot euron och 6 öre svagare mot dollarn.fredag kl 10.00 (torsdag kl 16.15)
===================================
USD/SEK 8:7122 (8:6533) EUR/USD 1:1801 (1:1860)
EUR/SEK 10:2812 (10:2618) USD/JPY 106:75 (106:76)
Ty obl 2 -0,64 (-0,64) Ty obl 10 -0,41 (-0,41)
US obl 2 0,16 (0,16) US obl 10 0,70 (0,69)
Sv obl 2 -0,31 (-0,31) Sv obl 10 -0,01 (0,00)


Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.