Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-06

RÄNTOR/VALUTOR: STARKA USA-SIFFROR, EURO STÄRKTES MOT DOLLARN

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Svenska räntor höll sig relativt oförändrade under måndagen. Europeiska räntor visade också små rörelser med den tyska tioårsobligationen på -0,68 procent, medan USA-räntorna steg efter starka data.

På måndagseftermiddagen släpptes ISM:s inköpschefsindex för tjänstesektorn för juni månad som steg till 57,1 jämfört med 45,4 i maj. Utfallet var över förväntade 50,1.

Det här utfallet ligger i linje med förra veckans ISM inköpschefsindex för industrin som steg till 52,6 i juni jämfört med 43,1 i maj.

Markit släppte även sina PMI-utfall under måndagseftermiddagen som skiljer sig något från ISM. Markits inköpschefsindex för tjänstesektorn steg till 47,9 jämfört med 37,5 föregående månad. Det kombinerade inköpschefsindexet steg till 47,9 i juni, jämfört med 37,0 föregående månad.

Chris Williamson, chefekonom på IHS Market, skrev i en kommentar att enkäten pekar mot en stark inledande återhämtning från lägstanivåerna under nedstängningarna i april, och indikatorer för produktion, efterfrågan, export och sysselsättning pekar alla mot en stark uppgång.

Vid måndagens svenska stängning handlades den amerikanska tioårsräntan på 0,70 procent, 3 punkter högre än vid fredagens svenska stängning.

EMU-statistik över försäljningsvolymen i detaljhandel i euroområdet visade en uppgång med 17,8 procent i maj, jämfört med föregående månad. På årsbasis sjönk försäljningen med 5,1 procent. Analytiker väntade sig en uppgång med 15 procent jämfört med föregående månad och en nedgång med 7,5 procent från samma månad föregående år.

ING skrev i en kommentar att trots den kraftiga stigningen av detaljhandeln jämfört med månaden innan är det inte en tillräcklig ökning för att kompensera för nedgången under mars och april.

De understryker sedan i sin kommentar att nästan samtliga länder i euroområdet såg en kraftig stigning men att det är värt att notera skillnaderna mellan länderna. Länder som hade generellt mer milda restriktioner såg större ökningar av detaljhandeln denna månad jämfört med de som införde mer omfattande restriktioner.

Annan EMU-statistik visade även att bytesbalansen för första kvartalet i euroområdet visade ett överskott på 49,4 miljarder euro, jämfört med ett överskott på 89,2 miljarder euro motsvarande kvartal föregående år.

På måndagsmorgonen publicerades orderingången till Tysklands tillverkningsindustri, som steg 10,4 procent i maj jämfört med föregående månad. Jämfört med motsvarande månad året före minskade orderingången 29,3 procent. Enligt Trading Economics konsensus väntades orderingången ha stigit 15,0 procent jämfört med föregående månad.

Commerzbank skrev i en kommentar att trots detta positiva utfall var uppgången inte tillräcklig för att kompensera den tidigare nedgången under mars och april. De förutspår att återhämtningen inom industriproduktionen kommer att ta en lång tid innan den når samma nivå som innan coronakrisen.

Annan statistik från Europa visade att investerarförtroendet steg till -18,2 i juli jämfört med -24,8 föregående månad, enligt Sentix enkät.

Oxford Economics noterade att trots att detta är ett positivt besked visar även utfallet att indexet för förväntningar sjönk, vilket de anser styrker deras tes om att återhämtningen kommer att vara långsam framöver.

Här hemma släppte Arbetsförmedlingen statistik för arbetslöshet där en stigning från 9 procent till 9,1 procent jämfört med veckan före noterades. Totalt är nu 472.625 personer inskrivna som arbetslösa.

Antalet personer som har varslats om uppsägning har däremot minskat. Förra veckan varslades 1.421 personer om uppsägning, vilket motsvarar en minskning med 1.915 från föregående veckan. Totalt har nu 89.829 personer varslats om uppsägning sedan krisen inleddes i början av mars.

På valutamarknaden handlas dollarn nu kring 107:6 mot yenen, jämfört med 107:5 i fredags. Euron har samtidigt stärkts mot dollarn, till 1:132 från 1:124, även om dollarn återhämtade sig lite efter ISM-utfallet.

Kronan är runt 4 öre starkare mot dollarn och 1 öre starkare mot euron.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.