Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-10-29

RÄNTOR/VALUTOR: STARKARE DOLLAR, HÖGRE USA-RÄNTOR

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Dollarn har stärkts på torsdagsmorgonen, även om nettorörelsen är liten jämfört med onsdagens svenska stängning, och amerikanska räntor har stigit.

Beskeden på onsdagen att Tyskland och Frankrike inför nya, hårda, restriktioner för att hindra coronaviruset har dämpat riskaptiten rejält.

Restriktionerna var i stora drag i linje med förhandsuppgifterna och införs under november med hopp om att bromsa smittspridningen.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel sade på eftermiddagen att "vi behöver agera, och agera nu, för att förhindra ett akut nationellt hälsonödläge". Hon erkände samtidigt att de åtgärder som införs är "hårda och tyngande".

Frankrikes president Emmanuel Macron sade senare på kvällen att Frankrike, liksom grannländerna, nu är sänkta av accelerationen av viruset och han varnade för att "andra vågen troligen blir hårdare och mer dödlig än den första".

På andra sidan atlanten varnade ansiktet för den amerikanska kampen mot viruset, doktor Anthony Fauci, för att coronaviruset kommer leda till "mycket smärta" under kommande månader efter att USA misslyckats med att hålla nere antalet smittade efter sommaren.

Vad gäller höstens andra följetong, USA-valet, så har Joe Biden fortsatt en ledning i opinionsundersökningarna.

Bank of Japan lämnade som väntat policyhållningen oförändrad efter torsdagens möte. De nya prognoserna visade samtidigt att BOJ nu ser en något djupare nedgång för BNP och kärn-KPI innevarande år, men samtidigt marginellt större uppgångar kommande år.

BOJ väntar nu att kärn-KPI sjunker 0,6 procent innevarande år (tidigare -0,5) och stiger 0,4 procent nästa år (0,3). BNP väntas sjunka 5,5 procent i år (-4,7) och stiga 3,6 procent nästa år (3,3).

Medlingsinstitutets bearbetning av SCB:s konjunkturlönestatistik visade att löneökningarna i ekonomin som helhet uppgick till 1,4 procent i augusti jämfört med augusti 2019.

I näringslivet var löneökningarna 1,5 procent i augusti och i offentlig sektor ökade lönerna med 1,2 procent.

"Den låga löneutvecklingen just nu är främst en indirekt effekt av covid-19-krisen, eftersom den årliga lönerevision som skulle ha ägt rum för en stor andel av de anställda uteblev i våras. På grund av pandemin valde parterna att skjuta på slutförhandlingarna om nya löner och andra villkor och det är framförallt detta som syns i statistiken", sade Peter Beijron, ekonom på Medlingsinstitutet, i en kommentar.

Det råder dessutom ovanligt stor osäkerhet om vad löneutfallen i slutänden kommer att bli. Detta eftersom det ännu är oklart om de avtalsmässiga lönerna från april och framåt kommer att justeras upp retroaktivt i de avtalsförhandlingar som just är på väg att avslutas.

Under eftermiddagen kommer det första estimatet för amerikansk BNP för det tredje kvartalet samt räntebesked från ECB.

ECB väntas hålla såväl depositräntan som QE-programmet oförändrade.

Förnyad spridning av covid-19 och nya restriktioner i spåren av det har åter börjat tynga den ekonomiska aktiviteten i euroområdet, vilket inte gått ECB förbi.

ECB-chefen Christine Lagarde har flaggat för att uppgången i smittade har kommit tidigare än väntat och att detta utgör en tydlig risk mot de ekonomiska utsikterna.

När ECB har tillgång till nya prognoser i december väntas ECB utöka sitt köpprogram, PEPP.


torsdag kl 10.15 (onsdag kl 16.15)
===================================
USD/SEK 8:8516 (8:8436) EUR/USD 1:1733 (1:1739)
EUR/SEK 10:3875 (10:3834) USD/JPY 104:22 (104:30)
Ty obl 2 -0,79 (-0,78) Ty obl 10 -0,62 (-0,62)
US obl 2 0,15 (0,15) US obl 10 0,78 (0,77)
Sv obl 2 -0,40 (-0,39) Sv obl 10 -0,14 (-0,15)


Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.