Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-07-21

RÄNTOR/VALUTOR: STARKARE USD I AVVAKTANDE HANDEL INFÖR ECB

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Dollarn handlades starkare och räntor steg något under en förhållandevis försiktig onsdag då riskfyllda valutor försvagades något till följd av ny oro kring stigande covidsmittotal samtidigt som marknaden avvaktade torsdagens ECB-besked.

Reuters noterade att deltavarianten av coronaviruset har seglat förbi inflation som marknadens huvudkälla till oro den senaste tiden.

Trots den ökade smittspridningen kommer IMF fortsatt att räkna med en global BNP-tillväxt på 6 procent i år, samma som i prognosen i april, sade IMF-chefen Kristalina Georgieva på onsdagen.

Hon sade samtidigt att i nuvarande vaccinationstakt kommer covid-19-pandemin inte att vara över i slutet av 2022.

Förutom pandemin och dess effekter på ekonomin så väntade marknaden på torsdagens ECB-besked, det första sedan centralbankens strategiöversyn presenterades för några veckor sedan.

Bedömarna räknar med duvaktig ton från ECB. I en intervju förra veckan sade ECB-chefen Christine Lagarde att marknaden bör förbereda sig på ny guidning för penningpolitiska stimulanser vid ECB-mötet den 22 juli och det kan komma nya åtgärder för att stötta ekonomin nästa år när stödprogrammet kopplat till pandemin löper ut.

"Det kommer vara ett viktigt möte… givet den ihärdighet vi måste visa för att leverera på vårt åtagande kommer den framåtblickande guidningen säkert att ses över", sade hon då.

ECB hade då veckan innan presenterat ett nytt symmetriskt inflationsmål på torsdagen och rekommenderade bland annat att HIKP-indexet ska inkludera boendekostnader för ägda bostäder på sikt.

Samtidigt lyckades beslutsfattarna inte komma överens om implementeringen och policyvägledning när de slutförde strategiöversynen och frågan kommer därför att behandlas vid det kommande penningpolitiska mötet.

Onsdagens statistikagenda var tunn, men under morgonen publicerades HOX-index från Valueguard som visade att bostadspriserna i Sverige sjönk 0,5 procent i juni jämfört med föregående månad. Säsongsrensat steg de dock lika mycket då juni normalt är en svag månad på bostadsmarknaden.

Årstakten för bostadspriserna sjönk till 16,8 procent från 17,9 procent i maj. Detta var främst på grund av att priserna snabbt vände upp igen i fjol efter en nedgång under den inledande pandemin.

"Under årets andra halva tror vi att priserna kommer att ligga relativt stilla. Priserna kommer inte att öka, men de kommer heller inte sjunka", sade Fredrik Kullman, vd Bjurfors Stockholm.

Erik Olsson Fastighetsförmedling skrev i en kommentar att det är ett fortsatt högtryck på bostadsmarknaden med en stabilisering av den nuvarande höga prisnivån.

"Marknaden är lite mer avvaktande, både för att aktiviteten är lägre under semestern och för att det finns osäkehet inför hösten kommande utbudsökning och återinförda amorteringskrav", skrev de.

Handelsbankens Helena Bornevall skrev i en kommentar att bostadsmarknaden nu går in i en lugnare fas.

"Vi tror att bostadsmarknaden nu går in i en lugnare fas. Aktiviteten på bostadsmarknaden är fortsatt hög, men utbudet av bostäder till salu har ökat något i juni och vi tror att denna trend kommer att fortsätta, särskilt för villor", skrev hon.
Författare Direkt-SE