Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-07-19

RÄNTOR/VALUTOR: SUR MARKNAD PÅ VIRUSORO, LÅNGRÄNTOR TYDLIGT NED

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Veckoinledningen präglades av riskaversion på finansmarknaderna. Långräntor drog tydligt nedåt med både tysk och amerikansk tioåring vid de lägsta nivåerna sedan i vintras medan flera länder brottas med en ökad spridning av covid-19. På valutamarknaden höll kronan i väl trots turbulensen medan säkra hamnar som yen stärktes.

"Oron ökar för deltavarianten med en återstuds i antalet nya fall runtom i världen och flertalet asiatiska länder tar till nya åtgärder för att begränsa smittspridningen", skrev ett strategteam på Credit Agricole i ett marknadsbrev som Bloomberg citerade. Bankstrategerna noterade att detta medför mer osäkra ekonomiska utsikter med ett potentiellt behov av ytterligare stimulansåtgärder från finans- och penningpolitik.

Svensk tioårsränta inledde den nya veckan med att dra ned 4 punkter till 0,12 procent medan den tyska motsvarigheten samtidigt backade lika många punkter till den lägsta nivån på fyra månader, vid -0,39 procent.

EMU-statistikagendan var tunn på hållpunkter även om byggproduktionsdata visade på en ökning om 0,9 procent mellan april och maj. Från euroområdet har marknaden inte minst redan börjat vänta från ECB:S nya policybesked på torsdag.

RBC-strategen Peter Schaffrik trodde att ECB kan komma att styra marknaden mot en ännu längre period av låga räntor jämfört med vad som nu prisas in, enligt en kommentar till Dow Jones. Unicredit framhöll att det dock inte är sådana specifika EMU-faktorer som dragit ned de tyska räntorna under juli.

"Nedgången i tyska räntor har till stor del drivits av den globala utvecklingen snarare än egenpåverkade rörelser eller ECB-retorik", bedömde Unicredit enligt Dow Jones.

Deltavarianten av coronaviruset har på senare tid fått smittspridningen att öka kraftigt i flera länder såsom Storbritannien, Spanien och Nederländerna. Storbritannien lättade samtidigt ytterligare på restriktioner under måndagen.

Från analytikerhåll poängterades det att den nya virusvågen inte avsevärt verkar belasta sjukhusen.

"Fler coronapatienter läggs in på sjukhus varje dag. Men ökningen är fortsatt mycket långsammare än under den senaste vågen av smitta", skrev Commerzbank avseende Storbritannien.

Capital Economics chefeuropaekonom Andrew Kenningham sade till Dow Jones att vaccinen förefaller ge ett så pass starkt skydd att europeiska regeringar kan lätta på restriktioner utan att återinföra några igen.

"En substantiell ökning i virusförekomsten behöver inte medföra något hårt tryck på hälsovårdssystem förutsatt att vaccinationsnivåerna är tillräckligt höga", citerade Dow Jones tankarna från Capital Economics.

Pundet föll under 1:37 gentemot dollar och brittisk tioårsränta var på måndagen drygt 10 punkter till 0,53 procent.

Både finans- och premiärministern tvingades självisolera sig efter att ha varit i kontakt med hälsoministern Sajid Javid som testat positivt för covid19. Bloomberg noterade att detta är ett uttryck för vilka utmaningar det finns med fullständiga återöppningar i nuläget.

Brittiska FTSE100 tappade kring 3 procent och överlag i Europa var börserna ned runt 2 till 3 procent. De asiatiska börsindexen backade under natten och USA-börserna inledde den nya veckans handel med fallande indexnivåer.

"Oro för spridningen av deltavarianten av covid19 försämrar riskaptiten och föranleder tapp för asiatiska, europeiska och amerikanska börser", framhöll analytiker på Unicredit för Dow Jones.

Utöver oron för ökad coronasmitta hänvisades de negativa börsrörelserna till oro för hur rådande inflation påverkar företagsvinsterna. Under amerikanska bolags rapportkonferenser har prispress varit ett ständigt tema efter halvårssiffrorna, enligt en sammanställning av Bloomberg.

"Marknaden förefaller redo att anta en mer defensiv karaktär medan vi märker av en tydlig försämring i tillväxt av vinster och ekonomi", skrev Mike Wilson, chefaktiestrateg på Morgan Stanley i USA, i en analys som CNBC citerade.

På en överlag skral USA-agenda visade NAHB:s husmarknadsindex en oväntad nedgång i juli.

Amerikansk tioårsränta hade förts ned 11 punkter vid måndagens svenska stängning av räntemarknaden, mot vid samma tidpunkt på fredagseftermiddagen, till 1,21 procent.

Andrew Mulliner, ränteförvaltare på Janus Henderson, angav för Dow Jones att sommaren också innebär en minskad emittering av nya obligationer medan centralbanker fortsätter att köpa tillgångar inom ramen för sina program.

"Det är en viss mån av säsongsmässig utbudstorka till följd av tiden på året. Sommaren innebär även färre personer vid sina skärmar vilket kan ge svängiga rörelser", sade han.

Medan den amerikanska tioårsräntan hittades vid den lägsta nivån sedan i februari tappade dollarn mot den säkra hamnen yen. Euro höll sig vid 1:18 mot dollar men försvagades på måndagen gentemot tillflyktsvalutan schweizerfranc.

Trots den riskaversion som rådde efter helgen höll sig kronan vid 8:68 mot dollar och kring 10:25 gentemot euro.
Författare Direkt-SE