Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-10-29

RÄNTOR/VALUTOR: SVAGARE EURO EFTER ECB-BESKED, VIRUSÅTGÄRDER

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Euron försvagades på torsdagen efter det allt allvarligare virusläget i Europa och sedan ECB gett tydliga signaler om nya stimulanser i december.

Europeiska centralbanken beslutade som väntat att lämna räntorna oförändrade, med depositräntan kvar på -0,5 procent.

ECB lämnade även storleken på QE-programmet Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP) oförändrad på 1.350 miljarder euro, och programmets genomförandetid är fortsatt till och med åtminstone juni 2021.

Vid den efterföljande pressträffen sade ECB-chefen Christine Lagarde att ekonomin i euroområdet tappar momentum snabbare än väntat efter en stark, men delvis ojämn återhämtning under sommaren.

Coronavirusets återkomst utgör ett hot mot tillväxtutsikterna och ECB ser en "tydlig försämring" i utsikterna på kort sikt.

Den senaste tidens stigande viruskurva tynger aktiviteten och i tjänstesektorn har den dämpats betydligt.

I den nuvarande situationen med risker som tydligt pekar mot nedsidan kommer rådet att noga bevaka inkommande data, enligt ECB-chefen.

Hon passade också på att ge den tydligaste signalen hittills om att rådet kommer att agera i december.

Christine Lagarde sade att ECB-rådet var enigt om att rekalibrera sina instrument i december och att det kommer att gälla alla ECB:s instrument.

"Vi kommer att titta på allt", sade Lagarde och tillade att ECB inte kommer att vara overksamma under tiden till nästa möte i december utan använda alla de instrument de nu har.

Hon sade att PEPP är flexibelt och att de kan agera snabbt och kraftfullt, på det sätt som de gjorde vid den första coronavågen.

Vid torsdagens möte diskuterades dock inga åtgärder, även om ECB-chefen uppgav att rådet är berett att träffas med kort varsel.

"Om och när det behövs så är det väldigt lätt. Om vi behöver träffas med kort varsel kommer vi göra det, vi står redo", sade Lagarde.

På onsdagen följde Frankrike och Tyskland efter Italien och Spanien och införde nya åtgärder för att bekämpa coronaviruset.

De tyska och franska åtgärderna var i stora drag i linje med förhandsuppgifterna och sammanfattas enklast som en aningen mjukare variant av vårens nedstängningar.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel sade på eftermiddagen att "vi behöver agera, och agera nu, för att förhindra ett akut nationellt hälsonödläge". Hon erkände samtidigt att de åtgärder som införs är "hårda och tyngande".

Frankrikes president Emmanuel Macron varnade för att "andra vågen troligen blir hårdare och mer dödlig än den första".

På andra sidan atlanten varnade ansiktet för den amerikanska kampen mot viruset, doktor Anthony Fauci, för att coronaviruset kommer leda till "mycket smärta" under kommande månader efter att USA misslyckats med att hålla nere antalet smittade efter sommaren.

Även i Sverige kom tecken på ett allt allvarligare läge sedan Stockholm, Västra Götaland och Östergötland följt Uppsala och Skåne med att införa lokala riktlinjer för att bekämpa spridningen.

I minst tre veckor framöver uppmanas alla som vistas i Stockholms, Västra Götalands och Östergötlands län att bland annat avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym (nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras).

"Vi vill inte hamna där vi var i våras, därför har vi fört dialog med Folkhälsomyndigheten om att införa de här allmänna råden", sade Maria Rothzen-Östlund, tillförordnad smittskyddsläkare i region Stockholm, vid torsdagens myndighetsgemensamma presskonferens om covid-19.

På torsdagseftermiddagen svensk tid publicerades statistik som visade att USA:s BNP steg med 33,1 procent i beräknad årstakt under tredje kvartalet.

Att det skulle bli en rekordstor ökning var väntat och enligt Trading Economics konsensusprognos spåddes BNP ha stigit med 31 procent.

Uppgången drevs av en uppdämd efterfrågan efter nedstängningarna samt stora stimulanser till hushållen, men den är redan historia, enligt ING.

Ökad smittspridning, nervösa konsumenter, pressade inkomster och oro för valet skapar en massiv osäkerhet för det fjärde kvartalet, skriver banken.

"Vi räknar preliminärt med 2 procents tillväxt, men vi kan inte utesluta en nedgång", skriver de.

Även efter uppgången under det tredje kvartalet är USA:s BNP 3,5 procent mindre än den var i slutet av 2019 samtidigt som 10 miljoner färre amerikaner har ett jobb nu än i februari.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.