Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-16

RÄNTOR/VALUTOR: SVAGARE USD, RÄNTOR UPP EFTER FEDS KÖPBESKED

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Räntor har handlats högre och dollarn har försvagats sedan Federal Reserve meddelat att de kommer att köpa individuella företagsobligationer.

Fed meddelade att de kommer att börja köpa individuella företagsobligationer i tillägg till de ETF:er som redan köps inom programmet SMCCF. Fed kommer köpa obligationer som har kvarstående löptider på fem år eller mindre. Kreditbetyget måste ha varit BBB-/Baa3 per den 22 mars.

"Storleken och takten i Feds balansräkningsexpansion är något som kommer att lägga ett golv under globala aktiemarknader", sade Stephen Gallo, BMO Capital Markets chef för europeisk valutastrategi, på Bloomberg TV.

Nyheten att Trump-administrationen förbereder ett förslag på infrastrukturinvesteringar på närmare 1.000 miljarder dollar bidrog också.

I ett preliminärt utkast som förbereds av transportdepartementet skulle större delen av pengarna gå till traditionellt infrastrukturarbete, som vägar och broar, men pengar skulle också sättas undan till 5G och bredband på landsbygden.

Tillsammans är nyheterna tecken på att myndigheterna kommer göra vad som krävs för att få den amerikanska ekonomin på spåret igen, sade Imre Speizer, valutaanalytiker vid Westpac, till Reuters.

Marknaden tittar fortsatt mot Fedchefen Jerome Powells utfrågning i senatens bankutskott under eftermiddagen.

Bank of Japan lämnade som väntat sin penningpolitik oförändrad vid dagens räntemöte. Japans ekonomi kommer troligtvis att förbli i ett allvarligt läge för närvarande till följd av påverkan från covid-19, även om den ekonomiska aktiviteten gradvis väntas återupptas.

"Därefter, när påverkan av covid-19 avtar, kommer ekonomin sannolikt att förbättras, stöttad av ackommoderande finansiella förhållanden och regeringens ekonomiska åtgärder, liksom av uppdämda behov och en väntad återhämtning i produktionen efter den nedgång som orsakats av covid-19", skrev BOJ i sitt uttalande.

BOJ kommer noga att följa påverkan från covid-19 och "kommer inte att tveka att vidta ytterligare åtgärder vid behov, och den räknar också med att kort- och långsiktiga policyräntor kommer att förbli på sina nuvarande eller lägre nivåer", hette det i bankens uttalande.

Capital Economics noterade i en snabbkommentar att BOJ beslutade att utöka mängden tillgängliga medel i sina befintliga verksamheter avsevärt och de tror inte att BOJ kommer att tillkännage stora nya initiativ under de kommande månaderna.

Konjunkturinstitutets extramätning bland företag som publicerades på tisdagen visade att alla sektorer i näringslivet rapporterar om ett fortsatt omsättningstapp jämfört med normalt och störst fall återfinns fortfarande inom tillverkningsindustrin och tjänstesektorn. Men färre företag inom tillverkningsindustrin svarar att omsättningstappet är stort.

Svaren samlades in den 8-10 juni, och jämförs med förra enkäten den 25-27 maj.

Andelen företag verksamma i tillverkningsindustrin och tjänstesektorn som svarat att de har haft ett omsättningstapp de senaste två veckorna jämfört med normalt är i stort sett oförändrat. I båda sektorerna är det drygt 70 procent av företagen som rapporterar om ett omsättningstapp vilket i princip är oförändrat jämfört med svaren för två veckor sedan.

Inom samtliga sektorer har risken för att verksamheten ska behöva avvecklas antingen minskat något eller förblivit oförändrad de senaste två veckorna. Risken för avveckling är fortsatt högst inom tjänstesektorn där nästan 40 procent av företagen svarar att det finns en risk, risken är lägst inom tillverkningsindustrin där 20 procent av företagen uppger att det finns en risk för avveckling.


tisdag kl 10.20 (måndag kl 16.15)
===================================
USD/SEK 9:2942 (9: 3444) EUR/USD 1:1324 (1: 1276)
EUR/SEK 10:5255 (10: 5379) USD/JPY 107:34 (107:32)
Ty obl 2 -0,65 (-0,66) Ty obl 10 -0,43 (-0,45)
US obl 2 0,19 (0,19) US obl 10 0,73 (0,68)
Sv obl 2 -0,32 (-0,32) Sv obl 10 -0,00 (-0,02)


Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.