Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-07-07

RÄNTOR/VALUTOR: SVENSKA SENTIMENTINDIKATORER, RÄNTOR NED

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Svenska räntor rör sig nedåt under onsdagsförmiddagen i linje med såväl europeiska som amerikanska. Den svenska tioårsräntan handlas 3 punkter lägre till 0,24 procent medan tysk motsvarighet handlas 2 punkter ned till -0,28 procent. Dollarn håller sig stabil inför kvällens protokoll från senaste Fed-mötet.

Marknadsaktörer höll ett extra öga på den svenska statistikskörden under onsdagsförmiddagen där en rad olika sentimentsindikatorer publicerades. SEB skrev i ett morgonbrev inför utfallen, att dessa siffror kommer att ge viktiga signaler om tillväxten under andra kvartalet.

Produktionsvärdet i hela näringslivet minskade 0,2 procent i maj jämfört med föregående månad. På årsbasis steg produktionsvärdet 32,7 procent.

I april ökade produktionsvärdet med reviderade 11,1 procent på årsbasis.

Industrins totala orderingång ökade med 6,1 procent i maj jämfört med föregående månad. I årstakt steg orderingången med 32,7 procent.

"En majoritet av industrins delbranscher visade positiv utveckling på månadsbasis i säsongsrensade tal. Störst ökning uppvisades av motorfordonsindustrin som ökade med 18,9 procent jämfört med april. Utvecklingen i den totala orderingången var positiv på både hemma- och exportmarknaden", skrev SCB.

I april sjönk den totala orderingången med reviderade 3,8 procent jämfört med månaden före, och steg med reviderade 30,3 procent på årsbasis.

SCB:s BNP-indikator redovisade att Sveriges BNP steg 0,4 procent i maj, jämfört med föregående månad. På årsbasis steg BNP 10,2 procent.

Även hushållens konsumtion steg, med 2,6 procent i maj jämfört med föregående månad. På årsbasis steg konsumtionen med 8,8 procent.

Störst ökning noterades inom Transporter och detaljhandeln med, och service av, motorfordon, som steg 24,4 procent i fasta priser på årsbasis. Däremot dämpade utvecklingen bland övriga varor och tjänster uppgången, som sjönk med 8,7 procent på årsbasis.

I april sjönk hushållens konsumtion med reviderade 5,4 procent jämfört med föregående månad.

Konsumtionsstatistiken var något av en besvikelse där analytiker hade förväntat sig en något brantare uppgång med tanke på förra månadens utfall, skrev Nordea i en kommentar.

I takt med att allt fler restriktioner börjar lättas och hushållens finanser ser goda ut, ser banken däremot att hushållens konsumtion av tjänster med all största sannolikhet kommer att börja stiga de kommande månaderna.

Samtliga utfall ger banken anledning att behålla sin tidigare BNP-prognos på 4,5 procent samt att detta är väl i linje med Riksbankens prognoser, skriver de.

I grannlandet steg Norges BNP 1,8 procent, jämfört med föregående månad. Trots uppgången ligger fastland-BNP fortsatt 0,7 procent under nivån i februari 2020, före pandemin.

Utfallet slog analytikers förväntningar med råge, de väntade en ökning med 0,9 procent, jämfört med föregående månad.

Störst bidragande faktor till uppgången var den starka återhämtningen inom detaljhandeln den senaste månaden, skrev Handelsbanken i en kommentar. Även aktiviteten bland de sektorer som varit värst drabbade av krisen har ökat markant.

Förmiddagens europeiska makroagenda bjöd även på tysk industriproduktion som sjönk 0,3 procent i maj jämfört med föregående månad.

Väntat var att produktionen skulle ha stigit 0,5 procent jämfört med månaden före.

Commerzbank skrev i en kommentar att störst orsak till nedgången var en förnyad nedgång av produktion inom tillverksindustrin, där utbudsproblem börjar ge allt mer effekt, i synnerhet inom bland produktion av fordon. Banken förväntar sig inte heller att utbudsproblemen kommer att förbättras i nuläget utan kommer att fortsätta att tynga den tyska ekonomin. Däremot kommer det inte att ändra takten på den ekonomiska återhämtningen något avsevärt.

Mot eftermiddagen väntas dagens statsministeromröstning där stödet ser ut att vara säkrat för Stefan Löfven, efter bland annat en uppgörelse med den politiska vilden Amineh Kakabaveh.

Den amerikanska makroagendan för onsdagen är skral. Förutom JOLTS jobbstatistik ligger fokus i stället på kvällens protokoll från Fed-mötet i juni.

Marknaden kommer att leta efter ytterligare vägledning om när det kan bli aktuellt för Fed att mer tydligt börja kommunicera en kommande nedtrappning av de månatliga köpen.onsdag kl 10.35 (tisdag kl 16.15)
===================================
USD/SEK 8:5748 (8:5672) EUR/USD 1:1826 (1:1839)
EUR/SEK 10:1408 (10:1430) USD/JPY 110:70 (110:57)
Ty obl 2 -0,67 (-0,66) Ty obl 10 -0,28 (-0,26)
US obl 2 0,22 (0,24) US obl 10 1,34 (1,37)
Sv obl 2 -0,28 (-0,29) Sv obl 10 0,24 (0,27)


Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.