Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-09

RÄNTOR/VALUTOR: TREVANDE RÄNTEUTVECKLING, STARKARE PUND

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna visar små förändringar med tyska räntor svagt ned under torsdagen, samtidigt som börserna är upp. Dollarn har tappat något mot yenen men stärkts lite mot euron. Fokus ligger på amerikanska jobbdata och eurogruppens möte senare under dagen.

Data från Kina visade på ett lite högre pristryck än väntat, vilket kan vara en positiv indikation för återhämtningen hos företagen.

I euroområdet var den tyska uppstudsen i maj lite mindre än antagits. Tysklands export steg 9,0 procent och importen steg 3,5 procent i maj, jämfört med föregående månad, väntat var 13,8 respektive 12,0 procent.

I årstakt sjönk exporten med 29,7 procent i maj. I april sjönk exporten med 24,0 procent under månaden och sjönk 31,1 procent i årstakt. Jämfört med februari, före coronakrisen, har exporten minskat 26,8 procent och importen 18,2 procent.

ING skrev i en kommentar att exportsektorn är den värst drabbade, och tyngs av såväl inhemsk nedstängning som utländska nedstängningar och störningar i leveranskedjorna.

Medan april tycks ha varit den sämsta månaden vad gäller ekonomiska datasläpp, kan maj ha varit en av de bästa. Men det kommer att krävas flera av dessa "bästa månaden någonsin" för att få ekonomin tillbaka till nivån före krisen.

"Särskilt divergensen mellan den inhemska och externa efterfrågan är anmärkningsvärd. Medan detaljhandeln sköt i höjden när nedstängningsåtgärderna tagits bort, så visar den mycket mer begränsade förbättringen i industriproduktion och export att den tidigare tillväxtmotorn i den tyska ekonomin kommer att fortsätta att hacka en tid", skrev ING.

Den tyska exportsektorn har påverkats av strukturella förändringar inklusive handelsspänningar, brexit och störningar i globala leveranskedjor men även svårigheter hos viktigare handelspartners att hantera viruset.

Efter finanskrisen 2009 kunde stark efterfrågan på tyska investeringsvaror kickstarta ekonomin, men nu måste tyskarna se till något annat som kan stimulera tillväxten.

"Det är också ett skäl till att den tyska regeringen har gjort en sådan uppseendeväckande u-sväng i finanspolitiken och blivit en sådan stor spenderare. Om det lyckas kan covid-19 bli en viktigt drivkraft för att få en mer balanserad tillväxtmodell", skrev ING.

Pundet har fortsatt att stärkas mot dollarn, på två dagar rör det sig om cirka 0,7 procent till 1:2640.

Pundet får stöd av de stimulansåtgärder som finansminister Rishi Sunak presenterade på onsdagen, bland annat sänkt moms för turistsektorn, bonus till företag som tar tillbaka permitterade och sänkt fastighetsskatt.

Ipek Ozkardeskaya på Swissquote noterade att även om det är mindre än de åtgärder som regeringen totalt sett väntas rulla ut, vilket närmar sig 7 procent av BNP, så är beskedet positivt för pundets återhämtning.

"Kombinerat med en generellt svagare dollar kan pundet röra sig mot… 1:2685 mot dollarn, men bör möta betydande motstånd vid denna nivå då pundnegativa aktörer bör ta tillfället i akt och stärka sina korta positioner på kvardröjande huvudvärk om brexit", skrev hon.

Rishi Sunak sade på torsdagen att Storbritannien står inför en betydande recession, men det är för tidigt för att säga hur snabb återhämtningen kommer att bli.

"Vi kommer inte veta den exakta formen på återhämtningen på ett tag… Jag är absolut nervös kring läget i ekonomin", sade han.

Svenska räntor är svagt ned medan kronan fortsatt handlas något starkare mot såväl euron som dollarn.

Utfallsdata visade på ett fortsatt kärvt läge i den svenska ekonomin i maj. Hushållens konsumtion sjönk 1,2 procent i maj från föregående månad, men sjönk 9,7 procent i årstakt. Bland annat minskade transportkomponenten med 28,7 procent.

I april sjönk hushållens konsumtion med reviderade -10,7 procent i årstakt.

Hushållens konsumtion var tillsammans med offentlig konsumtion och exportnettot stora bidrag till att SCB:s nya aktivitetsindikator minskade med 1,5 procent under maj, och -9,6 procent i årstakt. I april var nedgången 7,4 procent i årstakt.

För perioden mars-maj sjönk aktiviteten med 7,1 procent jämfört med föregående tremånadersperiod.

Indikatorn ska efterlikna BNP, om än med ett klart mindre underlag.

USA-räntorna har sjunkit något i Europahandeln. Under eftermiddagen kommer nyanmälda arbetslösa, som väntas visa en ökning med 1,375 miljoner förra veckan, en liten nedgång från 1,427 föregående vecka.torsdag kl 10.40 (onsdag kl 16.15)
===================================
USD/SEK 9:1744 (9:1815) EUR/USD 1:1334 (1:1341)
EUR/SEK 10:3985 (10:4118) USD/JPY 107:25 (107:44)
Ty obl 2 -0,67 (-0,67) Ty obl 10 -0,44 (-0,44)
US obl 2 0,16 (0,16) US obl 10 0,65 (0,67)
Sv obl 2 -0,34 (-0,33) Sv obl 10 -0,08 (-0,07)


Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.