Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-09-10

RÄNTOR/VALUTOR: TREVANDE VECKOAVSLUT MED BESKEDLIGA RÖRELSER

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Svensk tioårsränta har dragit försiktigt uppåt medan valutamarknadsrörelserna är beskedliga. De europeiska börsindexen har svängt omkring nollstrecket under förmiddagen.

"Vi är något mer försiktiga. Det känns som att folk blir lite skrämda av värderingar. Deltasmittspridningen är ett hot för global tillväxt. En för tidig tapering riskerar att få återhämtningen ur spår", sade Charles Hepworth, investeringschef på GAM, till Dow Jones.

Strax före klockan 11 noteras svensk tioårsränta 1 punkt upp till 0,20 procent medan den tyska motsvarigheten samtidigt är oförändrad på -0,35 procent.

På hemmaplan har ESV reviderat upp sina prognoser avseende statens budgetsaldo och räknar nu med överskott både i år och nästa år. En stark ökning av skatteintäkterna gör att ESV räknar med en förbättring av de offentliga finanserna.

Stil-index har visat att klädhandeln växte 26 procent i augusti, mot samma tuffa månad 2020. Enligt Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel, är beskedet i veckan om lättade restriktioner viktigt för stora delar av handeln.

"Att fler nu återgår till kontorsjobb ökar aktiviteten i stadskärnorna och det gynnar många butiker, inte minst i våra storstäder", sade han i en kommentar.

HUI konstaterade i en prognosuppdatering att den hårt drabbade beklädnadshandeln gör comeback när fler kunder vågar sig till butikerna. HUI höjde prognosen för sällanköpshandels utveckling i år till 4,5 procent i löpande priser, vilket skulle vara den högsta årstillväxten sedan 2015.

"Det finns fortfarande en tydlig "pandemieffekt" som stimulerar konsumtionen av varor och håller tjänstekonsumtionen nere", sade HUI-analytikern Ola Nevander i en kommentar.

Kronan är en aning stärkt till 8:61 mot dollar men något försvagad sedan torsdagseftermiddagen till 10:20 mot euro.

Norsk krona har stärkts en aning och handlas ånyo i princip i paritet med svensk krona. Norsk kärninflationstakt var i linje med Norges Banks prognos 1,0 procent i augusti. Capital Economics tror inte att en kärninflation på fyraårslägsta efter fem raka månader med nedgång år Norges Bank att hålla sig borta från en räntehöjning senare denna månad.

"Norges Banks fokus är mer på att vända tillbaka krisräntesänkningar och begränsa uppbyggnaden av risker på bostadsmarknaden snarare än konsumentpriser", resonerar analyshuset.

Nordiska börser drar svagt uppåt med europeiska motsvarigheter medan även amerikanska börsterminer pekar något upp efter att USA-börserna stängt ned på torsdagskvällen efter en öppning på plus.

"Risk-sentimentet 'flip-floppade' genom hela sessionen, först reagerade det positivt på ECB-mötet och bevis på fortsatt styrka på den amerikanska arbetsmarknaden. Men USA-aktierna slutade på rött, sannolikt reflekterande oro över timingen för centralbanks-tapering och pågående oro över delta", sade analytiker på ANZ till Reuters.

Pundet har dragit upp mot 1:39 gentemot dollar efter blandad brittisk statistik på morgonen med industriproduktion över förväntan men klenare juli-BNP än väntat.

Under eftermiddagen väntas amerikansk PPI för augusti.

Amerikansk tioårsränta är ned 1 punkt sedan torsdagseftermiddagen till 1,32 procent.


fredag kl 10.50 (torsdag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 8:6060 (8:6203) EUR/USD 1:1847 (1:1815)
EUR/SEK 10:1956 (10:1867) USD/JPY 109:89 (109:85)
Ty obl 2 -0,70 (-0,70) Ty obl 10 -0,35 (-0,35)
US obl 2 0,22 (0,22) US obl 10 1,32 (1,33)
Sv obl 2 -0,30 (-0,31) Sv obl 10 0,20 (0,19)


Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.