Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-08-17

RÄNTOR/VALUTOR: TREVANDE VECKOSTART MED RÄNTOR SIDLEDES

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna inleder veckan med små nettorörelser, där tyska räntor är 1 punkt ned i längre löptider, samtidigt som börserna stiger något. En initial förstärkning i euron har ebbat ut.

Den uppdatering om handelsavtalet mellan Kina och USA som skulle ha hållits på lördagen har skjutits upp på obestämd framtid. Planen var ett videokonferensmöte med USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer, finansminister Steven Mnuchin och Kinas vice premiärminister Liu He.

Marknaden såg det som bra med status quo i detta läge.

"Detta är goda nyheter i den meningen att det är något som vi kan lägga åt sidan tills vidare. Men det finns andra osäkerhetsmoment som behöver lösas", sade Rodrigo Catril på National Australia Bank till Reuters.

Han pekar på valet i USA och nya utbrott av viruset i Europa som skulle kunna utmana uppfattningen om en fortsatt uppåttrend i euron.

I USA har mer pengar till posten hamnat i fokus. Det har varit en del av det större stimulanspaketet som kört fast, men också särskilt viktigt inför valet den 3 november som väntas omfatta poströstning i en icke tidigare skådad skala.

Talmannen Nancy Pelosi sade på söndagen att hon vill kalla in representanthuset denna vecka för att försöka stoppa besparingar inom posten och få igenom ett tidigare beslutat tillskott på 25 miljarder dollar som fastnat i kongressen.

Vita husets stabschef Mark Meadows sade att han var öppen för 10-25 miljarder dollar i extra finansiering. Det är inte bestämt om även senaten ska kallas in från ledighet.

USA-räntorna steg i den sena handeln på fredagen, men har sjunkit tillbaka under måndagen med den tioåriga statsobligationen på 0,70 procent.

I eftermiddag publiceras USA-data som Empire manufacturing index och NAHB husmarknadsindex, båda för augusti.

Goldman Sachs noterar i ett marknadsbrev att de amerikanska företagen varit anmärkningsvärt motståndskraftiga under covid-19-krisen. En fjärdedel av småföretagen tvingades stänga helt i april men bara 6 procent förblev stängda i juli. De flesta tycks se nedstängningarna som tillfälliga.

Vad gäller större företag har konkurserna stigit men detaljer pekar mot att de gick mot detta även innan pandemin.

"Även om antalet företag som lägger ned verksamheten antas öka när stödpaketen löper ut samtidigt som ekonomin är svag, så tycks de kvardröjande effekterna från konkurser likna de som varit i tidigare recessioner", skrev Goldman Sachs.

Japanska räntor visade små förändringar medan yenen handlas något starkare mot dollar.

Japans BNP minskade 7,8 procent under andra kvartalet, jämfört med kvartalet före, väntat var en nedgång med 7,6 procent. Främst var det privatkonsumtionen och nettohandeln som drog ned BNP.

Det var tredje kvartalet i följd som BNP sjönk i Japan och betyder att produktionen har krympt med 20 procent sedan sin topp inför momshöjningen i oktober, en djupare nedgång än under finanskrisen.

Capital Economics noterade i en kommentar att en positiv överraskning var näringslivets investeringar, som bara föll 1,5 procent från kvartalet före.

"Vi vet redan att varukonsumtionen i juni nästan återvänt till nivåerna före viruset, även om tjänstekonsumtionen återhämtat sig mindre snabbt. Och även om landet är mitt i en andra virusvåg så har antalet nya fall nu börjat sjunka och sjukvården är inte överbelastat än", skrev Capital Economics som ser en uppgång med 4,5 procent under tredje kvartalet (q/q).

Utvecklingen andra kvartalet var ändå bättre än i USA (-9,5 procent) och euroområdet (-12,1).

Svenska räntor sjunker något medan kronan handlas lite starkare mot såväl euron som dollarn.

Pundet har stärkts till 1:3080 mot dollarn. Förhandlingarna om Storbritanniens och EU:s fortsatta relation efter övergångsperioden återupptas i veckan, och på senare tid har det andats lite mer optimism mellan parterna.

Senare i veckan riktas blickarna bland annat mot protokollet från senaste Fed-mötet och Demokraternas konvent, och för europeisk del preliminära PMI-utfall för augusti.måndag kl 10.20 (fredag kl 16.15)
===================================
USD/SEK 8:6856 (8:7097) EUR/USD 1:1844 (1:1818)
EUR/SEK 10:2868 (10:2961) USD/JPY 106:47 (106:60)
Ty obl 2 -0,65 (-0,64) Ty obl 10 -0,42 (-0,42)
US obl 2 0,15 (0,15) US obl 10 0,70 (0,70)
Sv obl 2 -0,32 (-0,33) Sv obl 10 -0,01 (-0,02)


Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.