Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-09-13

RÄNTOR/VALUTOR: USA-RÄNTEUPPGÅNG KOM ÅTER AV SIG

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europeiska statspappersräntor noterade endast mindre nettorörelser på måndagen, euron handlades samtidigt lägre mot dollarn än på fredagseftermiddagen även om delar av försvagningen hämtades igen på eftermiddagen.

Dollarn stärktes även något mot andra valutor på förmiddagen på måndagen, enligt marknadsbedömare beroende på tilltagande förväntningar om att Fed närmar sig en nedtrappning av tillgångsköpen.

Wall Street Journal skrev på fredagskvällen om att Fed vid nästa veckas möte kommer att försöka nå en överenskommelse om en nedtrappning. Det är visserligen inte troligt att det kommer starta redan nu men ordförande Powell kan komma att signalera att processen kan inledas efter nästa möte, den 2-3 november.

Måndagens skandinaviska kalenderhöjdpunkt var stortingsvalet i Norge. Opinionsmätningarna pekar mot ett regeringsskifte till en rödgrön treklöver under ledning av Arbeiderpartiets Jonas Gahr Stöhre, men det är inget som påverkade de finansiella marknaderna i någon större utsträckning på måndagen. Den norska kronan stärktes något mot euron, till 10:20 jämfört med runt 10:23 på fredagseftermiddagen

"Med en tradition av konsensusbyggande över blocken i stortinget elimineras eventuell dramatik om Norges framtida ekonomiska politik. Vi räknar med små effekter för finanspolitiken som inte kommer att påverka Norges Banks beslut nästa vecka (23/9) att höja styrräntan från 0 till 0,25 procent", skrev SEB i ett kundbrev.

Svenska statsobligationsräntor noterade mindre oregelbundna rörelser på måndagen. Tioårsräntan steg 1 punkt, till 0,21 procent, samtidigt som motsvarande tyska ränta steg lika mycket, till -0,33 procent.

Euron backade drygt 1 öre mot kronan, till 10:17, medan dollarn stärktes 1 öre, till 8:62.

Måndagen bjöd inte på några tyngre svenska datasläpp, fokus riktades i stället mot tisdagens KPIF för augusti som blir den sista tyngre datarapporten inför Riksbankens penningpolitiska möte nästa måndag. Intresset är dock väl så högt även inför onsdagens "stora" Prospera-enkät om inflations- och löneförväntningarna.

På det politiska planet rapporterade SVT på måndagsmorgonen att även Socialdemokraterna i Göteborg har nominerat finansminister Magdalena Andersson till att bli nästa partiordförande. Därmed har hon stöd av en majoritet av ombuden inför partikongressen i november.

Ekonomer noterade vidare att förutsättningarna för regeringen att få igenom sin höstbudget har ljusnat något efter att Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson, i en intervju med Expressen, klargjort att de inte kommer att rösta på en M-budget som de inte varit med att förhandla om.

Amerikanska statspappersräntor sjönk i USA efter den svenska marknadens stängning på fredagen men vände åter uppåt på måndagsmorgonen samtidigt som dollarn stärktes.

Marknadsaktörer hänvisade rörelserna till de stigande förväntningarna om en kommande Fed-tapering. Fed-chefen i Philadelphia, Patrick Harker, argumenterade också i en intervju med Nikkei på måndagen för att Fed bör börja dra ned på tillgångsköpen förr hellre än senare. Han befarar att den nu höga inflationen kan bli mer bestående än vad de flesta tror.

Mer information om detta kan komma i tisdagens KPI-rapport för augusti, något som eventuellt kan påverka balansen mellan hökar och duvor i FOMC inför nästa veckas policymöte.

Efter att ha toppat på nära 1,35 procent på förmiddagen vände dock den amerikanska tioårsräntan åter nedåt, samtidigt som dollarn tappade delar av den tidigare förstärkningen. Vid svensk stängning var noteringen för tioåringen 1,32 procent, 1 punkt lägre jämfört med vid samma tid på fredagen.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.