Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-08-04

RÄNTOR/VALUTOR: USA-RÄNTOR NÅGOT UPP, BUDGETSAMTAL FORTSÄTTER

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-räntorna handlas på något högre nivåer på tisdagen, medan dollarn stärkts lite mot yenen men tappat mot euron. Asienbörserna följer New York och stiger, där starka PMI-utfall på måndagen gav stöd.

Techbolagen som gynnats av minskad mobilitet har gått bra medan andra sektorer som flyg och detaljhandel gått sämre, en tudelning som väntas bestå tills det finns en mer genomgripande lösning på viruset.

Samtidigt kommer vissa tecken på att uppgången i antalet nya smittade i USA avtar, en uppgång som oroat tidigare under sommaren.

"För några veckor sedan så steg antalet nya fall med 40-50 procent på veckobasis, men de faller nu. Inte så snabbt som det kan tyckas, då testandet har minskat, men det är ändå lägre liksom antalet som tas in på sjukhus. Marknaderna gillar det", sade Ian Shepherdson på Pantheon Macroeconomics enligt Wall Street Journal.

Företrädare för Demokraterna och Republikanerna var försiktigt optimistiska efter nya samtal på måndagen om ett stimulanspaket, samtal som ska fortsätta på tisdagen.

"Vi börjar verkligen få en förståelse för de båda sidornas position och vi gör en del framsteg i vissa frågor, vi rör oss närmare varandra", sade Chuck Schumer, Demokraternas minoritetsledare i senaten.

Flera Fed-ledamöter har varit ut och betonat vikten av att finanspolitiken ger stöd, och att om stödåtgärderna tillåts löpa ut utan ersättning så kommer det att skada ekonomin.

Fed-chefen i St Louis, James Bullard, sade på måndagen att den amerikanska återhämtningen tycks ha bromsat in i juli, vilket indikerar att återhämtningen kommer bli ojämn.

Han sade att alltför mycket vikt vid behovet av ett vaccin kan leda till att fler konsumenter stannar hemma, vilket utlöser fler konkurser och allvarlig skada för ekonomin. Ansiktsmasker och andra åtgärder bör därför skapa förutsättningar för folk att åter närma sig varandra.

Charles Evans, Fed-chef i Chicago, sade å sin sida att det är upp till kongressen och Vita huset att få arbetsmarknaden tillbaka på banan, de måste upprätthålla efterfrågan i ekonomin.

Att använda penningpolitiken ytterligare skulle bara vara effektivt när vägen för viruset är klarare och ekonomin är närmare full sysselsättning, kanske mot våren 2021.

"Penningpolitiken är ungefär där den kan vara. Just nu är det verkligen finanspolitiken som kan hantera detta", sade han.

Australiendollarn har stärkts något inför centralbanken RBA:s räntebesked, där de väntas låta den penningpolitiska hållningen vara oförändrad.

Yuanen handlas fortsatt strax under 7-nivån mot dollarn.

På tisdagens agenda står PPI från euroområdet och industriorder från USA.tisdag kl 6.15 (måndag kl 16.15)
===================================
USD/SEK 8:7380 (8:7660) EUR/USD 1:1737 (1:1737)
EUR/SEK 10:2804 (10:2890) USD/JPY 106:24 (106:24)
Jp obl 2 -0,14 (-0,14) Jp obl 10 0,02 (0,02)
Ty obl 2 -0,70 (-0,69) Ty obl 10 -0,51 (-0,51)
US obl 2 0,12 (0,11) US obl 10 0,56 (0,56)


Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.