Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-24

RÄNTOR/VALUTOR: USA-RÄNTOR ÖVERLAG STABILA, USD LITE STARKARE

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-räntorna håller sig stabila efter svensk stängning i går samtidigt som dollarn återhämtade sig något mot yenen under natten och handlas nu relativt sidledes kring 106:55.

Tidigt på onsdagsmorgonen är den tioåriga amerikanska räntan stabil på 0,72 procent.

I en intervju på tisdagskvällen uppgav USA:s finansminister Steven Mnuchin att USA överväger ytterligare ett stimulanspaket som kan godkännas i juli.

Han tillade att det är högst osannolikt att USA kommer att behöva stänga ned ekonomin igen, trots en potentiell andra våg av covid-19.

Och enligt Fed-chefen i St Louis, James Bullard, finns det hopp om en "rätt robust" tillväxt i den amerikanska ekonomin under andra halvåret.

Bullard sade i en intervju på tisdagen att trots landets nedstängning så är ekonomin i bättre skick än någon kan ha förväntat sig.

I eftermiddag släpps USA-statistik över husprisindex för april.

Under natten släpptes ett snabbprotokoll från Bank of Japans (BOJ) räntemöte den 15-16 juni där flertalet ledamöter delade uppfattningen om att landets ekonomi troligen kommer att förbli i en allvarlig situation framöver, även om den ekonomiska aktiviteten gradvis väntas återupptas.

Protokollsammanfattningen pekade även på att BOJ kan komma att avvakta med ytterligare stimulanser för att i stället utvärdera effekterna från tidigare stimulansåtgärder.

Om ytterligare policyåtgärder är nödvändiga bör BOJ agera snabbt. Det är viktigt att upprätthålla samarbetet mellan regeringen och centralbanken liksom mellan centralbanker genom att, till exempel utbyta information, enligt protokollet.

Nattens händelser bjöd även på ett nytt räntebesked från Nya Zeeland där räntan hålls oförändrad. De understryker däremot att de är öppna för ytterligare stimulansåtgärder om nödvändigt i hänsyn till coronapandemins utveckling.

Nya Zeeland har lyckats begränsa spridningen av covid-19 vilket möjliggjort för landet att kunna lätta på restriktionerna tidigare än förutspått. Dessutom var regeringens tänkta finanspolitiska stimulanser något större än banken räknat med, vilket ger skäl till visst förtroende även om betydande ekonomiska utmaningar kvarstår, enligt centralbanken.

Den nya zeeländske valutan reagerade inte nämnvärt på räntebeskedet.

På valutamarknaden handlas nu euron kring 1:1319 mot dollarn, lite ned från 1:134 vid svensk stängning i går.

Kronan har stärkts med 1 öre mot dollarn under natten och med 2 öre mot euron.

På den europeiska makroagendan står på onsdagen bland annat tyska IFO-index, franskt index för företagsklimatet i juni, och global konjunkturprognos från IMF.

Här hemma väntas KI-barometern för juni.onsdag kl 7.00 (tisdag kl 16.15)
===================================
USD/SEK 9:2671 (9:2619) EUR/USD 1:1319 (1:1338)
EUR/SEK 10:4788 (10:5022) USD/JPY 106:57 (106:22)
Jp obl 2 -0,15 (-0,16) Jp obl 10 0,01 (0,01)
Ty obl 2 -0,65 (-0,66) Ty obl 10 -0,44 (-0,45)
US obl 2 0,19 (0,19) US obl 10 0,72 (0,72)


Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.