Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-09-10

RÄNTOR/VALUTOR: USA-RÄNTOR SVAGT NED, DOLLARN STABIL MOT YENEN

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-räntorna sjönk efter svensk stängning på torsdagen, bland annat efter att en emission av 30-åriga statspapper för 24 miljarder dollar fått ett gott mottagande.

"Risk-sentimentet 'flip-floppade' genom hela sessionen, först reagerade det positivt på ECB-mötet och bevis på fortsatt styrka på den amerikanska arbetsmarknaden. Men USA-aktierna slutade på rött, sannolikt reflekterande oro över timingen för centralbanks-tapering och pågående oro över delta", sade analytiker på ANZ till Reuters.

Fed-guvernören Michelle Bowman anslöt sig till det växande antalet Fed-företrädare som sagt att augusti månads svaga jobbrapport sannolikt inte kommer att påverka Fed planer på att minska obligationsköpen.

"Även om delar av nyligen publicerade data har varit svagare än vi förväntat oss, ser vi fortsatt en väldigt robust ekonomisk tillväxt. Vi är väldigt nära vårt mål om maximal sysselsättning. Om data kommer in som jag förväntar mig att den gör, kommer det nog att vara lämpligt för oss att påbörja processen med att minska våra tillgångsköp detta år", sade Bowman, enligt Reuters.

På torsdagskvällen talade USA:s president Joe Biden med sin kinesiske motpart Xi Jinping för att understryka USA:s frustration över Pekings brist på allvar i engagemang hittills med amerikanska tjänstemän.

"De två ledarna hade en bred, strategisk diskussion där de diskuterade områden där våra intressen sammanfaller, och områden där våra intressen, värderingar och perspektiv avviker", sade Vita huset efter konversationen och tillade att de två "diskuterade båda nationernas ansvar att försäkra att konkurrens inte övergår i konflikt".

Bidens mål var att se huruvida personligt engagemang med Xi skulle kunna få förhållandet på en mer seriös bana och bidra till att hjälpa frågor där båda sidor kan samarbeta, enligt tjänstemannen, rapporterade Bloomberg News.

Tidigt på fredagsmorgonen är den amerikanska tioårsräntan 2 punkter lägre på 1,31 procent, jämfört med vid svensk stängning i går. Dollarn har tappat en aning mot både euro och yen.

I eftermiddag publiceras USA-statistik som PPI och grossistlager.

Asiatiska börser stiger på fredagen efter två dagar med nedgångar då kinesiska teknikbolag återhämtade sig, medan japanska räntor var stabila.

Handeln i Asien uppgavs dock vara fortsatt nervös då globala investerare kämpar med hur de bäst ska tolka centralbankernas försiktiga försök att avsluta stimulanserna.

På valutamarknaden handlas dollarn nu stabilt kring 109:8 mot yenen, medan euron har stärkts svagt till 1:183 mot dollarn.

Kronan har stärkts med 2 öre mot dollarn och med 1 öre mot euron.

På fredagens europeiska makroagenda hittar vi KPI-statistik från Danmark, Norge och Tyskland samt brittisk industriproduktion och BNP för juli.

Ryssland lämnar räntebesked.

Här hemma vankas en konjunkturrapport från HUI och en budgetprognos från ESV.

Svensk Handel Stil uppgav på fredagsmorgonen att klädhandelns försäljning steg med 26,2 procent i augusti, mätt i löpande priser, jämfört med samma månad föregående år. Skohandeln steg med 22,5 procent.

Ackumulerat under perioden januari till augusti steg klädhandelns försäljning med 10,2 procent, medan skohandeln steg med 8,4 procent.

"Att försäljningen inom kläd-och skohandeln fortsatt ökar är givetvis mycket glädjande och är ett kvitto på att vi sakta men säkert rör oss mot en mer normal vardag. Det är samtidigt viktigt att komma ihåg att ökningen sker från låga nivåer. 2020 var ett mardrömsår för många företag inom modehandeln", säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.

Han tillägger att beskedet om lättade restriktioner som kom tidigare i veckan är viktigt för stora delar av handeln.fredag kl 6.15 (torsdag kl 16.15)
===================================
USD/SEK 8:6015 (8:6203) EUR/USD 1:1829 (1:1815)
EUR/SEK 10:1765 (10:1867) USD/JPY 109:87 (109:85)
Jp obl 2 -0,12 (-0,13) Jp obl 10 0,04 (0,04)
Ty obl 2 -0,71 (-0,70) Ty obl 10 -0,36 (-0,35)
US obl 2 0,22 (0,22) US obl 10 1,31 (1,33)


Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.