Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-16

RÄNTOR/VALUTOR: USA-RÄNTOR UPP EFTRER FED-BESKED, USD TAPPAR

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-räntorna vände uppåt efter svensk stängning på måndagen sedan Federal Reserve meddelat att de kommer att köpa individuella företagsobligationer. Tidigare på dagen hade finansmarknaderna tyngts av oro över att antalet nya coronasmittade ökat i bland annat Kina och USA.

Fed meddelade att de kommer att börja köpa individuella företagsobligationer i tillägg till de ETF:er som redan köps inom programmet SMCCF. Fed kommer köpa obligationer som har kvarstående löptider på fem år eller mindre. Kreditbetyget måste ha varit BBB-/Baa3 per den 22 mars.

"Storleken och takten i Feds balansräkningsexpansion är något som kommer att lägga ett golv under globala aktiemarknader", sade Stephen Gallo, BMO Capital Markets chef för europeisk valutastrategi, på Bloomberg TV.

Ytterligare en faktor som gav stöd var uppgifter om att Trump-administrationen överväger att lägga 1.000 miljarder dollar på infrastrukturinvesteringar för att lyfta ekonomin.

Fed-chefen i Dallas, Robert Kaplan, sade på måndagskvällen att en återhämtning i den amerikanska ekonomin är trolig under andra halvan av året, men takten i återhämtningen kommer delvis att bestämmas av hur disciplinerade folk är i att följa åtgärder för att hindra smittspridning av coronaviruset.

Han sade att ekonomin kommer att sjunka historiskt mycket under andra kvartalet men kommer att växa under tredje och fjärde kvartalet och minska den tvåsiffriga arbetslösheten.

"Du kommer att få se substantiell jobbtillväxt, jag tror i juni och juli, och genom sommaren", sade Kaplan och noterade att USA antagligen kommer att avsluta året med en arbetslöshet runt 8 procent eller högre, jämfört med 13,3 procent i maj.

Tidigt på tisdagsmorgonen pekar de amerikanska räntorna uppåt, med tioårsräntan 7 punkter upp till 0,75 procent, från svensk stängning i går.

I eftermiddag blir det detaljhandel och industriproduktion.

Detaljhandeln väntas i maj ha ökat med 8 procent från månaden före (efter en nedgång med 16,4 procent månaden före), medan industriproduktionen spås ha ökat med 2,9 procent från föregående månad (i april -11,2 procent), enligt Trading Economics konsensusprognos bland analytiker.

Det blir också veckostatistik från detaljhandelskedjorna, lager osålda varor och NAHB husmarknadsindex.

Dessutom ska Fed-chefen Jerome Powell tala inför senatens bankutskott.

Asiatiska börser följer Wall Street uppåt på tisdagen efter Fed-beskedet, japanska räntor är svagt upp medan yenen är något svagare mot dollarn.

Bank of Japan lämnade som väntat sin penningpolitik oförändrad vid dagens räntemöte.

Beträffande utsikterna skriver BOJ att Japans ekonomi troligtvis kommer att förbli i en allvarlig situation för närvarande på grund av påverkan från covid-19, även om den ekonomiska aktiviteten gradvis väntas återupptas.

"Därefter, när påverkan av covid-19 avtar, kommer ekonomin sannolikt att förbättras, stöttad av ackommoderande finansiella förhållanden och regeringens ekonomiska åtgärder, liksom av uppdämda behov och en väntad återhämtning i produktionen efter den nedgång som orsakats av covid-19", skriver BOJ i sitt uttalande.

BOJ kommer noga att följa påverkan från covid-19 och "kommer inte att tveka att vidta ytterligare åtgärder vid behov, och den räknar också med att kort- och långsiktiga policyräntor kommer att förbli på sina nuvarande eller lägre nivåer", står det i bankens uttalande.

Capital Economics noterar i en snabbkommentar att BOJ beslutade att utöka mängden tillgängliga medel i sina befintliga verksamheter avsevärt och de tror inte att BOJ kommer att tillkännage stora nya initiativ under de kommande månaderna.

Under natten publicerades också protokollet från senaste räntemötet för Australiens centralbank, RBA.

Enligt ledamöterna fungerar penningpolitikens svar i stort sett som centralbanken förväntat sig, och den stöttande policyn kommer att behållas så länge som det krävs.

Ledamöterna noterade att det fortfarande finns betydande nedåtrisker mot de globala utsikterna, speciellt om infektionstalen stiger i länder där epidemin verkar vara under kontroll, eller om oro för viruset eller otillräckligt policystöd skulle hålla tillbaka konsumtionen.

På valutamarknaden handlas dollarn nu kring 107:5 mot yenen (upp från 107:3), medan euron har stärkts till 1:134 mot dollarn, från 1:128.

Kronan är 8 öre starkare mot dollarn och 4 öre starkare mot euron.

På tisdagens europeiska makroagenda hittar vi bland annat brittisk arbetslöshet, tyska ZEW-index och arbetskraftskostnader och vakanser från euroområdet.

Här hemma blir det exempelvis en ny prognos över statens budget från ESV, en ny arbetsmarknadsprognos från Arbetsförmedlingen samt en extramätning för företag från KI.tisdag kl 6.20 (måndag kl 16.15)
===================================
USD/SEK 9:2570 (9:3444) EUR/USD 1:1337 (1:1276)
EUR/SEK 10:4956 (10:5379) USD/JPY 107:48 (107:32)
Jp obl 2 -0,16 (-0,16) Jp obl 10 0,02 (0,01)
Ty obl 2 -0,67 (-0,66) Ty obl 10 -0,44 (-0,45)
US obl 2 0,19 (0,19) US obl 10 0,75 (0,68)


Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.