Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-10-29

RÄNTOR/VALUTOR: USA-RÄNTOR VÄNDER UPP, ANTYDAN OM STABILISERING

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Amerikanska statspappersräntor har stigit något i längre löptider efter den svenska marknadens stängning på onsdagen, dollarn handlas samtidigt något svagare mot euron men marginellt starkare mot japanska yen.

Amerikanska börser följde de europeiska brant neråt på onsdagskvällen, drivet av oro för konsekvenser av nya europeiska nedstängningar i Europa efter den senaste tidens kraftiga ökning i antalet nya virussmittade.

Såväl Tyskland som Frankrike bekräftade på eftermiddagen/kvällen att nya restriktioner, i stora drag i linje med förhandsuppgifterna, införs under november med hopp om att bromsa smittspridningen.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel sade på eftermiddagen att "vi behöver agera, och agera nu, för att förhindra ett akut nationellt hälsonödläge". Hon erkände samtidigt att de åtgärder som införs är "hårda och tyngande".

"Det är en tung dag för politiska beslutsfattare", sade hon.

Frankrikes president Emmanuel Macron sade senare på kvällen att Frankrike, liksom grannländerna, nu är sänkta av accelerationen av viruset och han varnade för att "andra vågen troligen blir hårdare och mer dödlig än den första".

I USA varnade också doktor Anthony Fauci i en tv-intervju för att coronaviruset kommer att leda till "mycket smärta" de kommande månaderna efter att USA misslyckats med att hålla nere antalet smittade efter sommaren.

På eftermiddagens USA-data-kalender riktas fokus särskilt mot det första estimatet på BNP-utvecklingen under tredje kvartalet, klockan 13.30, som väntas visa på en kraftfull återhämtning efter raset under främst andra kvartalet.

Samtidigt publiceras också sedvanliga veckodata över nyanmälda arbetslösa, som senare följs av statistik över kontrakterade husköp i september, klockan 16.00.

Asiatiska börser sjunker på de flesta håll så här långt på torsdagen, men nedgångarna är måttliga jämfört med de i Europa och USA på onsdagen. Kina går samtidigt mot strömmen med mindre uppgångar, möjligen med stöd av uppgifter om Joe Bidens hållning i handelsfrågor om han väljs till president nästa vecka.

Reuters rapporterade på morgonen, med hänvisning till två topprådgivare till Joe Biden, att han, om han väljs, kommer att omedelbart konsultera USA:s viktigaste allierade före beslut om framtida amerikanska tullar mot Kina.

Planen är att Joe Biden kommer att söka en "kollektiv hävstång" för att stärka sin hand mot Peking, och han kommer inte upprepa president Trumps misstag när han införde tullar mot europeiska och kanadensiska varor som en del av sin "America first" -agenda. Åtgärder som alienerade USA:s traditionella partners.

"Du kan börja med att inte införa tariffer mot européerna och kanadensarna och i stället arbeta med dem om handelsfrågor", sade Brian McKeon, tidigare rådgivare till Vita huset och Pentagon under Obama-administrationen.

"Misslyckandet för Trumpadministrationen har varit att gå ensam, och det har gett Kina en utväg"", sade Jeffrey Prescott, tidigare senior rådgivare i utrikesfrågor i Obama-administrationen.

Bank of Japan lämnade som väntat policyhållningen oförändrad efter torsdagens möte. De nya prognoserna visade samtidigt att BOJ nu ser en något djupare nedgång för BNP och kärn-KPI innevarande år, men samtidigt marginellt större uppgångar kommande år.

BOJ väntar nu att kärn-KPI sjunker 0,6 procent innevarande år (tidigare -0,5) och stiger 0,4 procent nästa år (0,3). BNP väntas sjunka 5,5 procent i år (-4,7) och stiga 3,6 procent nästa år (3,3).

En välfylld europeisk dataagenda på torsdagen bjuder bland annat på preliminära inflationsdata för oktober från Spanien, klockan 9.00, och Tyskland, klockan 14.00. Klockan 9.55 kommer också tysk arbetslöshet för oktober, och klockan 11.00 publicerar EU-kommissionen sin konjunkturbarometer för samma månad.

Än större intresse kan komma att riktas mot ECB:s räntebesked, klockan 13.45, samt den efterföljande presskonferensen med chefen Christine Lagarde, klockan 14.30.torsdag kl 6.00 (onsdag kl 16.15)
===================================
USD/SEK 8:8350 (8:8436) EUR/USD 1:1752 (1:1739)
EUR/SEK 10:3828 (10:3834) USD/JPY 104:42 (104:30)
Jp obl 2 -0,12 (-0,13) Jp obl 10 0,03 (0,03)
Ty obl 2 -0,78 (-0,78) Ty obl 10 -0,62 (-0,62)
US obl 2 0,16 (0,15) US obl 10 0,79 (0,77)


Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.