Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-09-13

RÄNTOR/VALUTOR: USD UPP, MÅTTLIGA RÄNTERÖRELSER, KPI-FOKUS

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europeiska statspappersräntor stiger svagt i förmiddagens handel på måndagen, euron handlas samtidigt svagare mot dollarn jämfört med på fredagseftermiddagen.

Med en relativt tunn europeisk makrodatakalender på måndagen ges utrymme för vissa funderingar inför det tyska valet den 26 september. Opinionsmätningarna tyder just nu på att avgående förbundskansler Angela Merkels CDU går mot ett mycket dåligt valresultat samtidigt som det ser allt bättre ut för SPD.

Strategerna på Barclays skriver dock i ett kundbrev, som Dow Jones tagit del av, att de inte ser några påtagliga valeffekter på tyska obligationsräntor oavsett valresultat.

"I synnerhet med koalitioner bestående av tre av de fyra 'mainstream'-partierna (CDU/SPD/De Gröna/FDP) skulle vi inte räkna med några signifikanta reaktioner (i obligationsräntorna). Andra faktorer (riktningen för USA-räntorna, ECB:s policy, etc) är sannolikt viktigare", enligt Barclays.

Måndagens skandinaviska kalenderhöjdpunkt är stortingsvalet i Norge. Opinionsmätningarna pekar mot ett regeringsskifte till en rödgrön treklöver under ledning av Arbeiderpartiets Jonas Gahr Stöhre, men det är inget som påverkar de finansiella marknaderna i någon större utsträckning på måndagsförmiddagen.

"Med en tradition av konsensusbyggande över blocken i stortinget elimineras eventuell dramatik om Norges framtida ekonomiska politik. Vi räknar med små effekter för finanspolitiken som inte kommer att påverka Norges banks beslut nästa vecka (23/9) att höja styrräntan från 0 till 0,25 procent", skriver SEB i ett morgonbrev.

Svenska statspappersräntor noterar endast marginella förändringar på måndagsförmiddagen, kronan handlas samtidigt aningen svagare mot euron jämfört med på fredagseftermiddagen.

SVT rapporterade på måndagsmorgonen att även Socialdemokraterna i Göteborg har nominerat finansminister Magdalena Andersson till att bli nästa partiordförande. Därmed har hon stöd av en majoritet av ombuden inför partikongressen i november.

Ekonomer noterar vidare att förutsättningarna för regeringen att få igenom sin höstbudget har ljusnat något efter att Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson, i en intervju med Expressen, klargjort att de inte kommer att rösta på en M-budget som de inte varit med att förhandla om.

Arbetsförmedlingen publicerar sedvanlig veckostatistik klockan 12.00 men marknadsaktörer blickar i högre grad fram mot tisdagens KPIF-statistik för augusti – den sista tyngre datapunkten inför Riksbankens penningpolitiska möte nästa måndag.

Amerikanska statspappersräntor sjönk i USA efter den svenska marknadens stängning på fredagen men har därefter åter vänt uppåt så här långt på måndagen.

Det väntas ingen tung makrostatistik från USA på måndagen, fokus riktas främst mot tisdagens KPI-data för augusti – något som åtminstone har viss potential att påverka balansen mellan hökar och duvor i FOMC inför policymötet nästa vecka.


måndag kl 10.00 (fredag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 8:6473 (8:6085) EUR/USD 1:1735 (1:1832)
EUR/SEK 10:1910 (10:1853) USD/JPY 110:09 (109:87)
Ty obl 2 -0,70 (-0,71) Ty obl 10 -0,33 (-0,34)
US obl 2 0,22 (0,22) US obl 10 1,34 (1,33)
Sv obl 2 -0,30 (-0,29) Sv obl 10 0,20 (0,20)


Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.