Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-11-01

RÄNTOR/VALUTOR: USD, USA-RÄNTOR NÅGOT UPP INFÖR CB-TUNG VECKA

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Amerikanska statspappersräntor sjönk tillbaka något över hela räntekurvan i USA-handeln efter svensk stängning på fredagen. Dollarn handlades samtidigt högre mot såväl euron som japanska yen.

Fredagens amerikanska makrodata gav en något blandad bild av den aktuella utvecklingen men med en fortsatt hög nivå, 3,6 procent, för Federal Reserves huvudsakliga inflationsmått, core PCE, är det nu inte mycket som talar emot att Fed verkligen kommer att meddela att tillgångsköpen kommer att börja trappas ned (taper) efter FOMC-mötet tisdag-onsdag.

"Medan FOMC är redo att annonsera taper (på onsdag) är den mer relevanta debatten på räntemarknaden hur snabbt Fed kommer att leverera på de ambitiösa räntehöjningar som redan prisas in på futuresmarknaden", noterade Ian Lyngen och Ben Jeffery, strateger vid BMO Capital Markets i ett kundbrev som citeras av Wall Street Journal.

"Vår bedömning är att oddsen för junihöjning är långt överdrivna och att Fed kommer att luta mot ett längre fönster mellan slutet för obligationsköpen och den första höjningen", fortsatte strategerna.

Feds räntebesked, onsdag klockan 19.00 (obs tiden), är veckans naturliga höjdpunkt på makroagendan, och utöver det allmänt väntade taperingbeskedet kommer marknadsaktörer noga bevaka eventuella nya budskap om inflationen, om de eventuellt börjar befara att den nu höga prisökningstakten kanske inte kommer att dämpas så snabbt som de tidigare räknat med/hoppats på.

Andra tunga hållpunkter på veckans USA-agenda är bland annat oktober månads ISM-för industrin, måndag, och tjänstesektorn, tisdag, men framför allt fredagens sysselsättningsrapport för oktober.

Data från Kina på söndagen visade att officiella industri-PMI sjönk till 49,2 i oktober från 49,7 i september, under väntade 49,7. Företrädare för Kinas nationella statistikbyrå hänvisade indexnedgången till energibrist och kraftigt stigande råvarupriser. Tjänste-PMI sjönk samtidigt till 52,4 från 53,2.

Caixin/Markits kinesiska industri-PMI, steg däremot till 50,6 i oktober från 50,0 i september. Produktionen fortsatte visserligen att dämpas, tyngd av elavbrott och stigande råvarupriser, men det motverkades av en fortsatt stark inhemsk efterfrågan.

Capital Economics noterade i ett kundbrev att den samlade bilden av de båda kinesiska industri-indexen är att kraftransonering och utbudsbrister fortsätter att begränsa produktionen och trycka upp priserna. Analyshuset väljer att väga samman båda måtten för att utvärdera förhållandena för industrin och vad de kan betyda för hårda data.

"Räknat på detta sätt fortsatte produktionen att sjunka och, bortsett från nedstängningarna förra året, ligger indexet nu på den lägsta nivån sedan 2011", konstaterar Capital Economics.

Asiatiska börser noterar en något blandad utveckling så här långt på måndagen, men i Tokyo stiger börserna markant efter att det styrande LDP-partiet, något oväntat, lyckats säkra fortsatt egen majoritet efter söndagens parlamentsval.

Terminshandeln indikerar en försiktigt positiv öppning för börshandeln i Europa och USA senare på måndagen. Amerikanska statspappersräntor vänder samtidigt åter svagt uppåt i den asiatiska måndagshandeln, dollarn handlas ytterligare aningen högre mot euron och japanska yen

Industri-PMI för oktober från flera håll står i visst fokus på måndagen även om definitiva data från euroområdet kommer in först i morgon tisdag.

Senare i veckan väntar också räntebesked från Reserve Bank of Australia, tisdag, samt Norges Bank och Bank of England, torsdag.måndag kl 5.40 (fredag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 8:6082 (8:5522) EUR/USD 1:1547 (1:1606)
EUR/SEK 9:9415 (9:9256) USD/JPY 114:29 (113:78)
Jp obl 2 -0,10 (-0,10) Jp obl 10 0,11 (0,10)
Ty obl 2 -0,58 (-0,58) Ty obl 10 -0,10 (-0,08)
US obl 2 0,52 (0,53) US obl 10 1,57 (1,59)


Författare Direkt-SE