Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-10-22

RÄNTOR/VALUTOR: UTDRAGNA STIMULANSFÖRHANDLINGAR DÄMPAR HUMÖR

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Amerikanska statspappersräntor har sjunkit svagt i längre löptider efter den svenska marknadens stängning på onsdagen, dollarn handlas samtidigt något starkare mot euron och japanska yen.

USA-räntorna fortsatte stiga något i USA-handeln med stöd av fortsatt hoppfulla signaler om ett nytt coronastödprogram, men gav upp delar av uppgången i sen handel efter besked om att utsikterna är begränsade för att ett stimulanspaket ska hinna antas före presidentvalet den 3 november.

Federal Reserves regionala konjunkturrapport, Beige Book, som publicerades på onsdagskvällen noterade att den ekonomiska aktiviteten har fortsatt att stiga i en "knappt till blygsam" takt i alla distrikt.

Förändringarna uppges ha varierat beroende på sektor. I tillverkningsindustrin märktes generellt sett en måttlig ökningstakt. Bostadsmarknaden upplevde fortsatt en stabil efterfrågan för både nya och befintliga hem.

Sysselsättningen steg i nästan alla distrikt men ökningstakten var fortsatt "långsam". Främst ökade sysselsättning bland tillverkningsföretag.

Sent på onsdagskvällen varnade den amerikanska underrättelsetjänsten för att Iran och Ryssland försöker störa det amerikanska presidentvalet, och att Iran redan sprider falsk information bland amerikanska väljare.

"Vi har bekräftat att viss information om väljarregistrering har fångats upp av Iran, och separat även av Ryssland", sade John Ratcliffe, chef för nationella underrättelsetjänsten vid en presskonferens på onsdagskvällen.

Eftermiddagens amerikanska makrodataagenda inkluderar sedvanlig veckodata över nyanmälda arbetslösa, klockan 14.30, försäljning av befintliga bostäder i september samt ledande indikatorer för samma månad, klockan 16.00.

Brittiska pund fortsatte att stärkas mot andra valutor på onsdagskvällen när chefsförhandlarna Michel Barnier och David Frost bekräftade uppgifterna om att handelsförhandlingarna mellan Storbritannien och EU ska återupptas på torsdagen.

I ett gemensamt uttalande slogs också förhandlingsordningen fast, och de innebär att förhandlingar ska ske dagligen, även under helger, såvida inte parterna kommer överens om annat.

Asiatiska börser sjunker något på de flesta håll så här långt på torsdagen. Sentimentet dämpas av de fortsatta fördröjningarna i förhandlingarna om ett nytt amerikanskt stimulanspaket, och humöret sjönk ytterligare när president Trump i ett inlägg på Twitter anklagade Demokraterna för ovillighet att ta fram en acceptabel kompromiss om stimulanserna.

Samtidigt oroar den fortsatta ökningen i antalet virussmittade; enligt Reuters är närmare två tredjedelar av de amerikanska delstaterna nu i farozonen ökad spridning. Sex delstater, inklusive "swingstaten" Wisconsin, rapporterade också rekordhöga dödstal på grund av covid-19 på onsdagen.

Den europeiska makrodatakalendern är relativt tunn på torsdagen. I Sverige ska dock Riksbanken publicera en ny företagsundersökning klockan 9.30, och SCB redovisar försäljningsindikatorn för september klockan 10.00.

Svensk Dagligvaruhandel ska också publicera sitt försäljningsindex klockan 6.30.


onsdag kl 5.50 (tisdag kl 16.15)
===================================
USD/SEK 8:7516 (8:7287) EUR/USD 1:1840 (1:1867)
EUR/SEK 10:3632 (10:3583) USD/JPY 104:73 (104:54)
Jp obl 2 -0,13 (-0,13) Jp obl 10 0,04 (0,03)
Ty obl 2 -0,77 (-0,77) Ty obl 10 -0,59 (-0,59)
US obl 2 0,15 (0,15) US obl 10 0,81 (0,82)


Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.