Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-22

RÄNTOR/VALUTOR: VIRUSORO MED SVAGARE KRONA EFTER MIDSOMMAR

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Svenska marknadsräntor var ned efter midsommarhelgen medan oroande signaler skönjdes om ökad virussmitta på flera håll i världen. Även europeiska och amerikanska räntor var ned, jämfört med vid lunchtid på torsdagen samtidigt som kronan försvagades på valutamarknaden.

Svenska räntor var 2 till 5 punkter ned på måndagen med tioårsräntan 5 punkter lägre till -0,04 procent.

Angående coronaviruset har nya lokala restriktioner införts i bland annat den kinesiska huvudstaden Peking och australiensiska delstaten Victoria, för att hantera ett ökat antal virusfall. Även i delar av USA märks en ökning i antalet covid-19-fall.

"En andra våg blir ett tema för marknader. Ökningen i delstater som Florida och South Carolina är tillräckligt stort för att kunna kallas en andra våg", sade JP Morgan-strategen Yoshinori Shigemi till Reuters.

Han framhöll att huruvida det blir nya nedstängningar kan variera beroende på region. Han bedömer att det även kommer att handla om svåra beslut för politiker som dock kan bli tvingade att stänga ned om sjukhusen blir fulla.

I Europa rapporterades det om ett ökat antal fall i Tyskland. Det tyska R-talet, som mäter hur många personer en coronapositiv smittar, ökade från 1,06 i fredags till 2,88 på söndagen. Enligt den tyska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten, RKI, beror det på flera lokala utbrott. Bland annat har utbrott rapporterats på sådant som äldreboenden och sjukhus samt boenden för säsongsarbetare och i samband med religiösa tillställningar.

Ipek Ozkardeskaya, analytiker på Swissquote Bank, framhöll till Dow Jones att nyheten om ett ökat antal fall av covid-19 i Tyskland påminner europeiska investerare om att risken för en andra våg är påtaglig på den egna kontinenten.

Tysk tioårsränta var vid måndagens svenska stängning ned 5 punkter från torsdagens svenska stängning till -0,48 procent. Trots riskaversionen inledde italiensk tioårsränta veckan ned 9 punkter till 1,29 procent. Spansk motsvarighet var ned 6 punkter till 0,46 procent. Flertalet tunga analyshus och investerare räknar med krympta spreadar i euroområdet.

JP Morgan tror starkt att ränteskillnaderna mellan euroländer kommer att minska under 2020, rapporterade Dow Jones. Även fondförvaltaren Blackrock föredrar statspapper från länder i europeriferin, hjälpt av de massiva policyåtgärder som föreslagits och levererats, rapporterade Marketwatch.

I nyhetsväg angav ECB:s vicechef Luis de Guindos för der Spiegel att centralbanken är redo att samarbeta med tyska institutioner för att lösa de dilemman på författningsfronten som äventyrar Bundesbanks deltagande i ECB:s tillgångsköpprogram. Vidare uppgav den tyska finansministern Olaf Scholz enligt Reuters att det snart ska komma en lösning utan någon dramatik i denna fråga.

Reuters rapporterade även om uppgifter att Italien förbereder sig för ett nytt stimulanspaket värt 15-20 miljarder euro i syfte till att hjälpa landets ekonomi att återhämta sig.

Morgan Stanley anser att policyresponsen i Europa, i spåren av covid-krisen, överträffat förväntan. Investmentbanken hänvisar då till ECB:s åtgärder för att få spreadar att krympa, tillåtelser för länder att gå med större underskott samt planerna för EU-återhämtningsfonden, citerade Dow Jones.

Under helgens EU-toppmöte kunde dock länderna inte enas om hur det större coronaräddningspaketet som är tilltänkt ska utformas. Europeiska rådets ordförande Charles Michel åtog sig därför att arbeta fram ett nytt förslag på återhämtningspaket.

I statistikväg visade EU-kommissionens snabbestimat för konfidensindikatorn för hushåll i euroområdet aom väntat en viss förbättring till -14,7 i juni mot -18,8 i maj.

I det dämpade riskklimatet var den säkra hamnen yen något stärkt mot dollar. Kronan var vid måndagens svenska stängning runt 3 öre försvagad mot både euro och dollar, jämfört med inför midsommar, till 10:54 respektive 9:37.

PÅ USA-statistikfronten letade sig Chicago Federal Reserves nationella aktivitetsindex för maj upp över noll.

Försäljningen av befintliga amerikanska bostäder minskade däremot nära 10 procent i maj till en beräknad årstakt på 3,91 miljoner enheter. Årstakten var väntad att ligga kvar över 4 miljoner, enligt Trading Economics konsensus.

USA-räntor var ned 2 till 4 punkter sedan torsdagens svenska stängning. USA-börserna inledde den nya veckans handel oregelbundet efter nedgång i fredags. Stockholmsbörsen var likt flertalet andra ledande europeiska börsindex ned på måndagen.

Guldpriset sökte sig upp omkring 1 procent efter helgen till 1.760 dollar per uns, således vid de högsta nivåerna på runt 7,5 år i spåren av den förvärrade virusoron.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.