Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-08-03

RÄNTOR/VALUTOR: VISS RÄNTEUPPGÅNG, PMI VISAR ÅTERHÄMTNING

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Räntorna i såväl Europa som USA visade en lätt uppåtrörelse i veckans inledning, medan börserna steg och dollarn stärktes. En rad PMI-utfall pekade på uppstuds, men frågan är hur uthållig.

Tyska räntor var vid svensk stängning 1 punkt upp.

Sentimentet under veckan väntas påverkas av försöken att nå en överenskommelse om nya stimulanser i USA, där det tidigare extra arbetslöshetsstödet på 600 dollar per vecka nu löpt ut. Demokraterna trycker på för att behålla det medan Republikanerna vill skala ned stödet.

Fitch meddelade på fredagen att utsikterna för deras AAA-kreditbetyg för USA ändras från stabila till negativa, på grund av försämringen av de offentliga finanserna och frånvaron av en trovärdig konsolideringsplan. USA har sedan tidigare Aaa med stabila utsikter hos Moodys och AA+ med stabila utsikter hos S&P.

Fitch besked har inte gett någon direkt påverkan på räntorna, då det fortsatt är god efterfrågan på amerikanska statspapper. USA-räntorna sjönk successivt under förra veckan men steg svagt på måndagen, med den tioåriga statsobligationen på 0,56 procent.

Dollarn har återhämtat sig och stärkts mot såväl euro som yen, till 106:30 respektive 1:1740.

Neil Shearing på Capital Economics påpekade i en kommentar att dollarn visat ett anmärkningsvärt brant fall i juli, om än att den fortsatt är starkare än det handelsvägda snittet de senaste tio åren.

Dollarns utveckling har tidigare korrelat med den generella riskaptiten, där börsnedgång och oro för de globala konjunkturutsikterna dragit ned dollarn och vice versa. Detta har gällt under större delen av året, men under andra halvan av juli har dollarn tappat trots börsnedgång och smittspridning.

Det finns flera teorier om orsakerna. En är att det i första hand rör sig om en stark euro i spåren av att stödpaketet i EU nu till slut finns på plats, men dollarn har inte bara tappat mot euron utan även mot andra valutor.

En annan är den massiva penningtillförseln från Fed vilket tillsammans med dysfunktionell inhemsk politik och ökad konflikt med Kina ska ha minskat dollarns attraktivitet och gett dess status som global valutareserv en törn. Men det finns ännu inget trovärdigt alternativ till dollarn, och den enda realistiska arvtagaren på sikt - yuanen - kan nu aktivt motarbetas som internationell reservvaluta.

En mer tilltalande teori är inflationsförväntningarna, som stigit i flera länder men där uppgången har varit mer markerad i USA. Samtidigt har de nominella räntorna varit stabila, vilket lett till sjunkande realräntor, vilket kan ha tyngt dollarn.

Ett skäl till de stigande inflationsförväntningarna kan vara att antagandet om att Fed går mot en större acceptans för högre inflation, liknande prisnivåmål. Feds översyn kan lägga grunden för ett sådant skifte.

"Att försöka rationalisera kortsiktiga rörelser på valutamarknaden är ofta fåfängt. Men utsikterna för högre inflation i USA jämfört med andra länder kan vara ett av de mer övertygande skälen för investerare att gå emot dollarn på lång sikt", skrev Capital Economics.

Fokus under måndagen låg på PMI. ISM:s industri-PMI för USA steg till 54,2 i juli, upp från 52,6 i juni och högre än väntade 53,6. Såväl index för produktion som nya order steg till klart över 60-nivån, medan sysselsättningen visade en mer blygsam uppgång till 44,3.

I Asien visade Caixins PMI-index för Kina en uppgång till 52,8 i juli från 51,2 i juni, över väntade 51,3 och den högsta nivån sedan januari 2011. I Europa steg industri-PMI i juli mer än väntat i Spanien och Italien, och preliminära utfall reviderades upp för Frankrike och Tyskland. EMU-PMI steg till definitiva 51,8 i juli, upp från 47,4 föregående månad och högre än preliminära

51,1.

Chris Williamson, chefekonom vid IHS Markit, sade i en kommentar att det är en positiv start på tredje kvartalet med snabbare takt i produktionen.

"Antalet jobb är fortfarande ett stort problem, speciellt eftersom arbetsmarknaden sannolikt kommer att vara en stor faktor till att avgöra ekonomins återhämtning", sade han.

I Spanien steg PMI till 53,5 från 49,0. ING noterade att uppgången ändå inte var tillräcklig för att stoppa nedgången i sysselsättning och totala orderböcker. Företagen arbetar fortsatt klart under full kapacitet.

"Detta indikerar att kollapsen i aktivitet under nedstängningen inte fullt ut motverkas genom att ta bort dem. I stället kommer det att ta tid innan vi ser en fullständig återhämtning, inte minst på grund av osäkerheten om den framtida utvecklingen i pandemin", skrev ING.

Ett hårt slag mot turismsektorn och ny smittspridning gör att de drar ned sin BNP-prognos för Spanien till -13 procent i år.

Pundet tappade något mot dollarn på måndagen. Brittiska industri-PMI steg till 53,6 i juli från 50,1 i juni, något under preliminära 53,6.

Svenska räntor sjönk någon punkt, medan kronan tappade 6 öre mot dollarn men stärktes 2 öre mot euron från fredagen.

Silf/Swedbanks svenska industri-PMI steg till 51,0 i juli från 47,6 månaden före, första gången över 50-nivån sedan i februari. Samtliga delindex bidrog till uppgången, med störst uppgång för orderingång och produktion. Produktionsplanerna för det närmaste halvåret var däremot oförändrade.

Fokus för svensk del ligger på BNP-utfallet för andra kvartalet som publiceras på onsdagen, med en väntad nedgång om 7,6 procent under kvartalet.

Oxford Economics ser -8,0 procent, men dagens PMI-utfall tillsammans med förbättrade utsikter i Europa stärker uppfattningen om en återhämtning tredje kvartalet, innan takten åter bromsar in mot slutet av året.

"Medan utsikterna förblir högst osäkra så kommer förbättringen i aktivitet troligen att tillfredsställa Riksbanken genom att visa att de policyåtgärder som implementerats hittills fungerar", skrev Oxford Economics.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.