Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-05-25

Rapport från Absolicon AB:s årstämma den 13 maj

Absolicon AB, som tillverkar solfångare, höll sin årsstämma den 13 maj i bolagets utrymmen i Härnösand. Absolicon AB hade, såsom de flesta noterade bolag, försökt begränsa antalet deltagare i årsstämman på grund av Corona-pandemin och därför var det endast en handfull aktieägare som slöt upp på årsstämman.

Efter sedvanlig genomgång av olika ärenden på dagordning gav VD Joakim Byström en kort genomgång av året som gått. Under 2019 gick företaget från att ha varit teknikorienterat till att bli mer fokuserat på försäljning. Två ramavtal om produktionslinor till Sydafrika och Kenya tecknades och dessa har följts upp med tre nya ramavtal under 2020. De nya produktionslinorna ska placeras i Cypern, Peru och Mongoliet. Ramavtalen till Sydafrika och Kenya förväntas leda till pilotinstallationer under andra halvåret 2020. Under 2019 sjönk försäljningen kraftigt med det berodde mest på att det handlade om ramförsäljning av legokomponenter och inga leveranser av produktionslinor.

Under våren 2020 genomförde bolaget en nyemission och fick in ca 52 miljoner sek samt ca 600 nya aktieägare. Målet är att under 2022 få ett positivt kassaflöde samt en notering på en större börslista.

På en direktfråga från Aktiespararnas Stefan Backlund varför man vill byta börslista svarade VD Joakim Byström så här:

  • Absolicon driver en kapitalkrävande verksamhet där det kommer att finnas behov av kapitaltillskott även i framtiden. Aktieägare har framfört önskemål om en listning på Small Cap-listan och en notering på en större lista ger bättre synlighet.

Bolagsstämman godkände styrelsens förslag att ändra bolagsordningens aktiekapitalgränser till lägst 1 500 000 kr och högst 6 000 000 kr. Likaså godkändes förslaget att ingen utdelning ska ske utan förlusten balanseras i ny räkning.

Valberedningens förslag till omval av samtliga fem styrelseledamöter godkändes enhälligt av aktieägarna. Samtliga ledamöter i styrelsen är män och på en direktfråga från Aktiespararnas Stefan Backlund om hur man kan få en bättre könsfördelning i styrelsen svarade valberedningens ordförande Mattias Byström så här:

  • Förslaget att få in kvinnor i styrelsen är bra och vi i valberedningen tar med oss förslaget och hoppas att vi hittar kompetenta kvinnor som kan väljas in i styrelsen.

Styrelsens ordförande Malte Frisk tackade alla aktieägare som kommit och avslutade årsstämman.

 

Vid pennan: Stefan Backlund

Bolagsstämmobevakare för Aktiespararna rf

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.