Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-04-29

Rapport från Axfoods Årsstämma 2020

Axfoods årsstämma på Oscarsteatern blev en något dämpad tillställning, trots att bolaget presenterade ett rekordresultat och trots att bolaget fyllde 20 år jämnt. Anledningen var förstås Coronakrisen som även Axfood har fått känna av, både positivt och negativt. Inget mingel och ingen förtäring. Axfoods ordförande Mia Brunell-Livfors hoppades dock att nästa år skulle vara ett mer normalt år. 

Klas Balkow hade ett rekordkort anförande innan aktieägarna kunde ställa frågor.

Aktiespararnas Christopher Ödmann undrade om hur Axfood hanterar sina ambitiösa miljö och klimatmål om man inte uppnår dem innan året är slut. "Kommer ni sätta upp nya mål eller flytta på årtalet när de ska nås?" 

VD svarade att man regelbundet följer upp målen och hoppas att de ska nås.

Aktiespararna frågade också om "hur det går med ambitionen att ersätta plastförpackningar med annat förpackningsmaterial?"

VD svarade att "få ned plastanvändningen är ett viktig arbete och att få ned matsvinnet och där är rätt plast på rätt plats viktigt." Det gäller att de olika resurserna används där de gör mest nytta.

Christopher Ödmann frågade också angående Corona krisen med anledning av "olika rapporter från enskilda butiker att människor hamstrar livsmedel och att det på sina håll talas om samma köptryck som under Julhelgerna. Har Axfood märkt av detta?

VD svarade att "man noterat en viss bunkring men att det är viktigt att människor ska förstå att vi inte har någon brist på livsmedel. Däremot kan det bli tomt på vissa hyllor på grund av bunkring."

Christopher Ödmann från Aktiespararna undrade också om Axfood vidtagit några åtgärder med anledning av Coronautbrottet?

VD svarade att "vi följer utveckling och är måna om att se till säkerheten för kunder och personal och själva livsmedlen.

Aktiespararna undrade också om sjukskrivningarna ökat inom koncernen och om bolaget tror att man kommer behöva söka ny personal för de som är sjukskrivna?

VD svarade att man noterat en ökning av sjukskrivningarna och att tycket på de som fortfarande arbetar ökar men att de gör ett fantastiskt jobb. Man måste vara öppen för vidta de beslut som kommer behövas, däribland söka fler som vill jobba i butikerna.

Christopher Ödmann från Aktiespararna ställde slutligen frågan direkt till styrelsens ordförande "om tiden nu inte ändå är mogen för att införa digitala stämmor fullt ut, så fler än de som tog sig till stämman idag kan delta?

Ordföranden Mia brunell-Livfors svarade att "man tog upp detta i styrelsen inför denna stämma. Men man kan inte idag hitta den teknik som skulle kunna göra det möjligt.

Ett 40-tal närvarande personer med 21 aktieägare med fullmakter för ytterligare 361 aktieägare var närvarande. Stämman tog 35 minuter.

Bevakare och författare: Christopher  Ödmann      

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.