Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-04-07

Rapport från SCA AB:s årsstämma

SCA AB höll sin årsstämma den 31 mars på hotell Södra Berget i Sundsvall. Corona-pandemin medförde att årsstämman kunde genomföras på 45 minuter och med endast ett trettiotal aktieägare och aktieägarepresentanter på plats.

VD Ulf Larsson kunde i sitt förkortade anförande blicka tillbaka på ett bra år 2019 för SCA. Larsson berättade att Östrands massafabrik i Timrå nu är i full produktion och att under 2019 togs beslut om att investera 7,5 miljarder SEK i en ny pappersmaskin (kraftliner) i Obbola utanför Umeå. Även satsningen på förnybar energi var omfattande under 2019. Vindkraftskapaciteten ökade från 2,6 TWh till 4,4 TWh per år.

Trots sjunkande marknadspriser och något lägre efterfrågan var både rörelseresultatet före avskrivningar och det operativa kassaflödet högre än 2018. Lönsamhetsutvecklingen var stark under 2019 och EBITDA-marginalen 27,2 %.

På en direkt fråga av Aktiespararnas representant Stefan Backlund om skogsinvesteringarna i Baltikum svarade Larsson så här:

  • ”SCA:s ambition är att öka sitt skogsinnehav i Baltikum. Under 2019 gjorde SCA tre förvärv om totalt 30 000 hektar och planen är att fortsätta köpa skog i Baltikum under 2020.  Målet är att förvärva ytterligare 70 000 hektar i Baltikum före år 2023.

Till följd av effekterna av Coronapandemin drog SCA:s valberedning tillbaka utdelningsförslaget om 2,0 SEK per aktie för verksamhetsåret 2019. Även förslaget om höjda styrelsearvoden drog valberedningen tillbaka.

Under ledning av årsstämmans ordförande Carl Svernlöv klubbades de olika punkterna på ärendelistan snabbt igenom och årsstämmans deltagare kunde godkänna valberedningens reviderade utdelningsförslag samt utbliven höjning av styrelsearvodena.

Bolagsbevakare för Aktiespararnas riksförbund: Stefan Backlund

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.