Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-01-23

Råvaror och prishöjningar i fokus

wysiwyg_image

När hygien- och hälsobolaget Essity lägger fram sin rapport för det fjärde kvartalet är det i stort sett samma frågor som står i fokus som vid niomånadersrapporten: hur mycket drabbas bolaget av de högre kostnaderna för insatsvaror, och hur har man lyckats kompensera för dessa genom kostnadsbesparingar och prishöjningar?

Den bilden ger några analytiker vars kommentarer Nyhetsbyrån Direkt tagit del inför bokslutet.

På kostnadssidan är det framför allt de fortsatt stigande priserna för pappersmassa som plågar Essity. Bolaget är världens största massaköpare, påminner Pareto.

"Vi tror inte att Essity kommer att kunna kompensera för högre råvarukostnader med kostnadsbesparingar /.../ och vi kommer att fokusera på åtgärder för att höja försäljningspriserna framöver", skriver Paretos analytiker.

Massapriserna har stigit under hela 2017, trots ett flertal prognoser om ett slut på uppgången. Enligt branschnyhetsbrevet PPI Europe gick producenternas begärda prishöjningar igenom i det närmaste utan motstånd i december och nya prishöjningar har aviserats för januari.

Mot den bakgrunden arbetar Essity systematiskt med att höja sina försäljningspriser, inte minst för mjukpapper.

"Även om vi antar att Essity lyckats höja mjukpapperspriserna, kommer dessa höjningar att genomföras gradvis under det första kvartalet och de kommer därför att ha ett mer betydande genomslag under det andra kvartalet", varnar Handelsbanken.

En liknande bedömning gör Kepler Cheuvreux/Swedbank.

"I rapporten för det fjärde kvartalet bedömer vi att fokus kommer att ligga på hur prisförhandlingarna för slutprodukter faller ut", skriver banken.

Enligt SME Direkts sammanställning av 17 analytikers prognoser väntas ett justerat ebita-resultat om 3.490 miljoner kronor (3.195). Försäljningen väntas uppgå till 28.603 miljoner kronor (26.772) och ebita-marginalen därmed till 12,2 procent (11,9).

Den organiska försäljningstillväxten vände under det tredje kvartalet till plus, upp 1,8 procent. För det fjärde kvartalet väntar analytikerna nu i snitt 1,7 procent.

Rapporten väntas på torsdagen 25 januari omkring klockan 12. En telefonkonferens för media och analytiker inleds klockan 13.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.