Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-22

RB: EKONOMISK SITUATION HAR STABILISERATS I MAJ-JUNI - RPT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den ekonomiska situationen har stabiliserats under maj och juni och det finns tecken på förbättringar för flera branscher. Men företagen tror samtidigt att effekterna av pandemin kommer att bli långvariga

Det framgår av en intervjuundersökning som Riksbanken genomfört mellan den 5-9 juni. Cirka 60 industri-, bygg-, handels- och tjänsteföretag samt branschorganisationer ingår i undersökningen.

Riksbanken noterar dock att för de svårast drabbade branscherna, som besöksnäringen är läget långt ifrån normalt. Men den senaste tidens ändrade reserekommendationer har dock ökat försäljningen, om än från mycket låga nivåer.

De flesta företagen i enkäten tror att det tar nio månader eller längre innan det ekonomiska läget blir mer normalt igen, och i en del branscher befarar företag att de negativa effekterna kan dröja kvar ett par år.

Under mars och april bedömde storföretagen att det var svårt att låna upp via värdepappersmarknaderna, genom vilka de under normala förhållanden vanligtvis hanterar både sin kort- och långfristiga finansiering. Istället vände man sig till bankerna för att låna.

"Under den senaste tiden har det blivit något lättare att emittera värdepapper, men företagen uppger samtidigt att räntorna på denna typ av lån är högre jämfört med före krisen. Flera företag uppger även att räntorna på banklån nu är högre än före krisen", skriver Riksbanken.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.