Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-08-05

RB: IMF-EKONOMER SER FRÅGETECKEN I NYTT RB-LAGFÖRSLAG

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Förslaget till en förändrad Riksbankslag reser frågor om det är möjligt att skilja tydligt mellan de instrument som centralbanken använder för prisstabilitet (något Riksbanken har ensamt mandat för) och de instrument som används för finansiell stabilitet (för vilket Riksbanken har en del av ansvaret).

Det skriver en grupp ekonomer vid IMF:s "Monetary and Capital Markets Departmentent (MCM)" i en kommentar efter en översyn av förslaget till ny Riksbankslag.

Ekonomerna konstaterar att detta reser frågor om effekterna av en sådan avgränsad distinktion för Riksbankens oberoende och operativa kapacitet.

De påpekar också att internationell praxis och legala ramverk för centralbanker generellt inte gör någon tydlig distinktion mellan centralbankernas instrument och de mål de är avsedda att tjäna.

Ekonomerna påpekar också att en formell koppling mellan instrument och mål kan medföra signifikanta risker för Riksbanken och för Sveriges ekonomi och det finansiella systemet.

"I synnerhet skulle det begränsa Riksbankens möjligheter att utvärdera och tillämpa relevanta instrument för att uppnå sina mål. Detta gäller särskilt i nödlägen och i kriser, då snabbhet och effektivitet i att använda lämpliga centralbanksinstrument är avgörande", skriver MCM-ekonomerna.

De påpekar samtidigt att detta inte minskar vikten av att Riksbanken bör kunna ställas till svars för sina åtgärder i efterhand, genom att ge korrekt insyn i dess resonemang.

Men begränsningar i form av alltför tunga eller formella samrådsprocedurer kan på ett allvarligt sätt undergräva Riksbankens oberoende och trovärdighet. IMF-ekonomerna nämner att det här i synnerhet gäller penningpolitiska operationer, förstärkningar av externa buffertar och tillgång till likviditet i ett nödläge eller i kris - när Riksbanken bör kunna agera snabbt för att kunna bibehålla prisstabilitet och finansiell stabilitet - utan otillbörlig påverkan av andra institutioner eller parter.

Ekonomernas förslag är därmed att förändringarna i lagen bör lägga stor vikt vid att säkra operationell frihet för Riksbanken att använda relevanta instrument för att ha möjlighet att uppfylla sina mandat.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.