Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-10

RB: NEGATIVA INLÅNINGSRÄNTOR OÖNSKAT MEN INGET HINDER - JANSSON

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Negativa räntor på vanliga inlåningskonton vore ett mycket dåligt utfall men kan inte ses som en absolut, obetingad, gräns för hur mycket reporäntan kan sänkas.

Det sade vice riksbankschef Per Jansson vid det penningpolitiska mötet den 30 juni, enligt protokollet från mötet.

"I ett tal 2018 argumenterade jag för att reporäntans nedre gräns, enkelt uttryck, inträffar när privatpersoner börjar möta negativa räntor på sina inlåningskonton", påminde han.

Synen från 2018 var inte primärt en följd av oro att allmänheten då skulle välja att tömma sina bankkonton utan snarare "för att det skulle vara svårt att få förståelse för en penningpolitik som innebär att vanliga medborgare måste 'betala för att spara'".

Han har nu omprövat sin tidigare syn på "reporäntans effektiva nedre gräns" om det "grundläggande förtroendet för inflationsmålet håller på att urgröpas", fortsatte han.

"Så som jag ser det är förtroendet för målet själva motorn i inflationsmålspolitiken och då gäller det naturligtvis att göra det som krävs för att inte hamna i en sådan situation", sade han.

"Om det grundläggande förtroendet för inflationsmålet står på spel är det förmodligen med hänsyn till kostnaden för den svenska samhällsekonomin bättre att acceptera negativa räntor på vanliga inlåningskonton än att inte göra allt man kan för att motverka att det nominella ankaret för pris- och lönebildningen släpper", fortsatte han vid mötet.

Han angav även att "Riksbanken har klargjort att den kan komma att använda sitt traditionella stimulansverktyg, sänkt reporänta, om det bedöms vara en verkningsfull åtgärd".

"På ett generellt plan kan konstateras att det i tajmingen av genomförandet av den här typen av åtgärder måste göras avvägningar", sade han.

För sena åtgärder medför "onödiga bortfall i produktion och sysselsättning, och en onödigt låg inflation". Men om åtgärderna sätts in för tidigt blir de, enligt honom, inte heller "särskilt verksamma". Detta om "människor håller sig hemma på grund av sjukdom eller oro för sjukdomsspridning". För tidiga stimulansåtgärder skulle rentav kunna "uppfattas som motsägelsefulla och förvirrande", resonerade han.

För Riksbanken tillade han, liksom han anförde vid april-mötet, att "den mycket låga nivån på reporäntan gör att varje ränteförändring måste prövas extra noga för att inte i onödan slösa med det krut som finns kvar".

"Att med precision uttala sig om när det kan bli lämpligt att vidta mer traditionella efterfrågestimulanser är alltså mycket svårt", sammanfattade Per Jansson läget.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.