Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-16

RB: RÄNTEMARKNADEN FUNGERAR SÄMRE PGA PANDEMIN - ENKÄT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den svenska räntemarknaden upplevs fungera sämre än i höstas på grund a coronapandemin, och konsekvenserna av pandemin ses också som den största riskfaktorn för det finansiella systemet i Sverige.

Det framgår av Riksbankens Finansmarknadsenkät, enligt ett pressmeddelande.

Dubbelt så många av aktörerna anser att räntemarknaden generellt fungerar dåligt eller mycket dåligt jämfört med de som tycker att marknaden fungerar bra. En majoritet av de som anser att räntemarknaden fungerar dåligt nämner att likviditeten är dålig. Det är framför allt för säkerställda obligationer, företagsobligationer och företagscertifikat som aktörerna upplever att marknadslikviditeten försämrats.

"Många aktörer menar att effekterna från coronapandemin kan komma att påverka hur räntemarknaderna fungerar framöver", skriver Riksbanken.

Samtidigt bedöms valutamarknaden i svenska kronor ha fungerat bättre än marknaderna för andra jämförbara valutor under krisen, även om färre aktörer än i höstas anser att marknaden fungerar bra.

Enkäten visar också att marknadsaktörerna ser konsekvenserna av coronapandemin, i form av global recession, hög volatilitet på ränte- och valutamarknaderna och risken att aktörer slås ut, som de största riskerna för det svenska finansiella systemet.

"Drygt hälften av aktörerna säger att de minskat sitt risktagande under de senaste sex månaderna med anledning av ökad osäkerhet och att likviditeten försämrats på de finansiella marknaderna", skriver Riksbanken.

Riksbanken genomför halvårsvis en enkät bland aktörer aktiva på svenska ränte- och/eller valutamarknaden, svenska och utländska. I denna enkät, som genomfördes 27 april till 10 maj, svarade 49 aktörer.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.