Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-10

RB: SÄNKA REPORÄNTAN FINNS I VERKTYGSLÅDAN - SKINGSLEY

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De åtgärder Riksbanken vidtagit till följd av coronapandemin stödjer låga räntor länge och bidrar till en fungerande kreditförsörjning. Framöver kommer sammansättningen av åtgärderna att behöva justeras och i verktygslådan finns en sänkning av reporäntan.

Det sade vice riksbankschef Cecilia Skingsley vid det penningpolitiska mötet den 1 juli, enligt protokollet från mötet.

"Över tiden, när de ekonomiska utsikterna blir klarare, kommer sammansättningen av de penningpolitiska åtgärderna att behöva justeras. I verktygslådan finns också möjligheten att sänka reporäntan om det bedöms ytterligare öka våra möjligheter att stabilisera inflationen", sade hon.

Hon konstaterade att coronapandemin inte utlöst någon finansiell kris och att den ekonomiska statistiken tyder på en viss återhämtning nu. Samtidigt råder osäkerhet om hur ekonomin långsiktigt påverkas.

"Med nuvarande utsikter om krisförloppet är det mycket som talar för att tillväxtpotentialen i svensk ekonomi kommer att påverkas negativt av krisen. Ju längre period med hög arbetslöshet, desto större negativa effekter", sade hon.

Cecilia Skingsley sade vidare att inflationsförloppet kommer att vara mycket svårbedömt under en lång tid framöver, och hennes bedömning är att riskerna för låg inflation är större än riskerna att inflationen kommer att bli för hög under prognosperioden.

Hon påpekade dock att en positiv faktor är att de mer långsiktiga inflationsförväntningarna, så som de kommer till uttryck i enkäter och marknadspriser, har legat jämförelsevis stabila så här långt genom pandemikrisen.

"Att Riksbanken visade stor beslutsamhet under ett antal år genom att via minusränta och obligationsköp återföra inflationen till 2-procentsmålet ser ut att ha återuppbyggt ett visst förtroende för ordningen med låg och stabil inflation. Det ger en stadga genom de ekonomiska svårigheter som följer av pandemin", sade Cecilia Skingsley.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.