Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-11

RB: STIGANDE INFLATION I MAJ EN "STOR LÄTTNAD" - SWEDBANK

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Att inflationen letade sig upp till noll i maj är en "stor lättnad" för Riksbanken och gör att en räntesänkning är avlägsen.

Det säger Knut Hallberg, seniorekonom vid Swedbank, till Nyhetsbyrån Direkt.

"Inflationen överraskade tre tiondelar på uppsidan i maj, vilket inte är att negligera, och det var dessutom ganska brett där de flesta undergrupper överraskande på uppsidan. Det är naturligtvis en stor lättnad för Riksbanken. Inflationen är fortfarande väldigt låg och kommer att förbli låg, men den är inte extremt låg", säger han

KPIF-inflationen steg till 0,0 procent i maj från rekordlåga -0,4 procent i april, vilket var 0,3 procentenheter över marknadens förväntningar enligt Infronts enkät. Exklusive energi steg inflationen oväntat till 1,2 procent från 1,0 procent, väntat en nedgång till 0,8 procent.

Knut Hallberg noterar att det fortsatt är en stor påverkan av corona i statistiken.

"Vi ser till exempel att priserna på biluthyrning och datorspel steg kraftigt. Folk som vill ut och resa vill gärna ha en egen bil nu och alla hemmaaktiviteter, som datorspel, lyfts också av corona. För Riksbanken blir det dock förstås svårt att dra några större slutsatser av det", säger han.

Han tillägger att kombinationen av stigande inflation i maj och att de femåriga inflationsförväntningarna höll sig hyggligt uppe, enligt Kantar Sifo Prosperas enkät på onsdagen, ändå är en lättnad.

"Det ger Riksbanken lite andrum. Ytterligare penningpolitiska lättnader just nu känns avlägsna, framför allt en räntesänkning", säger Knut Hallberg.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.