Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-09-13

REGERINGEN: BUDGETSATSNING PÅ SKYDD/SKÖTSEL AV VÄRDEFULL NATUR

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Regeringen gör i den kommande budgeten "den största satsningen någonsin" på svensk natur. Skyddet till och skötseln av värdefull natur tillförs nära 3,4 miljarder kronor.

Det sade miljö- och klimatminister Per Bolund och näringsminister Ibrahim Baylan vid en pressträff på måndagen.

Bolund sade att skyddsvärda skogar inte ska avverkas och att skyddet för värdefull natur tillförs knappt 2,4 miljarder kronor under 2022, bland annat ersättning till markägare för skydd av fjällnära skog.

Regeringen tillför samtidigt 100 miljoner kronor per år till skötsel av naturreservat, vilket ska bidra till sysselsättning och lokal ekonomi på landsbygden.

"Det är den största satsningen någonsin på vår svenska natur", sade Per Bolund och tillade att de gör detta för att fler under lång tid ska kunna njuta av den svenska naturen.

Han framhöll att välmående och livskraftiga ekosystem är avgörande för att människor ska kunna leva, och att även i Sverige riskerar hotade arter att dö ut.

Friluftslivet ska också stärkas, statsbidraget till svenska friluftsorganisationer ska höjas med 50 miljoner kronor, dessutom ska vandringsleder och fjälleder anläggas och rustas upp. 100 miljoner kronor ska läggas per år i en treårig satsning för skötsel av naturreservat.

Miljöministern noterade att detta skapar sysselsättning i hela landet och gör naturen tillgänglig för många fler.

Ibrahim Baylan tillade att skogen och skogsnäringen är mycket viktig för svensk välfärd och sysselsättning i hela landet, och den har även en betydelsefull roll i klimatarbetet och för en hållbar utveckling. Cirka 10 procent av varuexporten kommer från skogen.

810 miljoner kronor ska gå till att utveckla "en tydlig" skogspolitik, med bland annat stärkt äganderätt, att markägare ska få kompensation vid begränsningar av nyttjanderätten, med nya och utvecklade skydds- och ersättningsformer.

"Vi som politiker måste ställa upp med rimliga villkor", sade han, med utgångspunkt i skogsutredningen.

Per Bolund fick även en fråga om vad han tyckte om Moderaternas miljöpolitik, som presenterades på Dagens Nyheters debattsida på måndagen.

Han sade att det "i grunden är glädjande att fler partier" inser vikten av att kommunicera vad vi behöver göra får att få ett hållbart klimat, men att Moderaterna mest föreslår sådant som redan görs eller som inte är realiserbart på överskådlig tid.

"Ska man vara ett seriöst klimatparti måste man också föreslå åtgärder som faktiskt kan göra skillnad här och nu. Där saknar jag fortfarande svar från Moderaterna", sade Bolund.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.