Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-01-07

Rekord för Dow Jones efter demokratisk seger i Georgia

wysiwyg_image

Demokraternas triumf i Georgia och Trumpanhängarnas stormning av kongressbyggnaden under utnämningsförfarandet av Joe Biden till president ledde inte till några större konsekvenser för börskurserna. Dow Jones noterades på ny rekordnivå.

En lättare väg till nya fiskala stödåtgärder med demokratisk majoritet i kongressens båda kamrar samt en tillträdande president i form av Joe Biden bidrog till optimismen för industriaktier på onsdagen, enligt CNBC.

Dow Jones rekord kom efter en klättring på 1,4 procent till 30.829 medan Breda S&P 500 stängde 0,6 procent upp till 3.748. Techtunga Nasdaq Composite hade dock svårare att få fotfäste i händelseutvecklingen. Indexet stängde ned 0,6 procent, då många bedömare nu spår att Bidenadministrationen kommer slå ned på techjättarna med nya regler och utökade konkurrensgranskningar.

Fejden mellan Demokrater och Republikaner tog sig en ny skepnad på onsdagskvällen då militanta Trumpanhängare stormade kongressen. En kvinna sköts i bröstet av polis utanför Kapitoleum samtidigt som ledamöter sammanträdde innanför portarna.

Donald Trump hade tidigare under kvällen hållit ett anförande inför folksamlingen med nya ogrundade utspel om påstått valfusk samt hållit fast vid att han inte tänker vika ned sig i frågan. Joe Biden gick i ett tal i nationell tv ut och bannade stormningen.

"Vår demokrati är under belägring i en attack vars like vi aldrig sett förut. Det är kaos, angränsande till ett uppror, och det måste få ett slut. Jag begär att denna mobb drar sig tillbaka och låter demokratin ha sin gång", sade han.

Vice president Mike Pence, som beordrats av president Donald Trump att intervenera i den vanligtvis högst ceremoniella utnämningen av Joe Biden, vägrade att åtlyda landets högsta ledare fram till den 20 januari.

"Jag anser att det är i linje med mina edsvurna löften att försvara konstitutionen. Detta hindrar mig från att via enpartsbeslut ta mig makten att bestämma vilka röster ur elektorskollegiet som ska räknas och inte", skrev Mike Pence i ett brev till ledamöter på onsdagen, enligt CNBC.

Kongressledamöterna evakuerades sedermera från utnämningsprocessen, men sammanträdde på nytt senare under kvällen. Flera andra tunga republikanska namn, bland annat senatens talman Mitch McConnell, gav från talarstolen Joe Biden sitt stöd och krävt ett slut på presidentens vägran.

Fortsatt är det dock ett hundratal republikanska ledamöter som står bakom Donald Trumps försök att stoppa Demokraterna, som fick ny vind i seglen på onsdagen då de sista två senatsplatserna föll i partiets favör vid omvalet i Georgia.

Det innebär att Demokraterna nu har full politisk makt på nationell nivå med Vita huset och majoritet i kongressens båda kamrar för första gången på tio år. Nya förhandlingar om stödpaket och infriandet av ekonomiska vallöften ser således ut att bli lättare. Den tidigare minoritetsledaren i senaten, Chuck Schumer, sade på onsdagen att nya stödpengar direkt till medborgarna är högsta prioritet.