Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-10-06

Remisstormen mot sparskatten

wysiwyg_image

Inte nog med kritiken från flera tunga remissorgan.
Hundratals sparare rasar nu mot ISK-skatten.
”Ska vi klara Sveriges välfärd är det väl bättre att uppmuntra till investeringar och sparande istället för att höja skatten på det?”, skriver en sparare till finansminister Magdalena Anderssons departement. 

I måndags stängdes möjligheten att skicka in synpunkter finansdepartementet inför den planerade skattehöjningen av ISK-skatten.

Ett 20-tal myndigheter, institutioner och organisationer har uppmanats att lämna in ett remissutlåtande.

Flera av dessa remissorgan har riktat hård kritik mot förslaget, bland annat Aktiespararna, TCO, Ekonomistyrningsverket, Svenska Bankföreningen och Svensk Försäkring. 

SE ÄVEN: Sparskatten sågas av tunga remissorgan

Fått in över 600 skriverier

Inför slutdatumet uppmanade Aktiespararna sparare att skicka in sina egna remissyttranden, med sina egna argument eller det förslag som Aktiespararna tagit fram.

Hundratals sparare har gått handling. Utöver svaren från de officiella remissorganen har finansdepartementet fått in ytterligare drygt 650 skrivelser.

MISSA INTE: Aktiespararnas kritik mot ISK-skatten i Rapport

Aktiespararna har tagit del av ett slumpässigt urval av brevsvararen, som finansdepartementet tagit fram, där samtliga är kritiska. 

I många av svaren används de sju huvudargument som Aktiespararna lyft fram, som bland annat betonar riskerna med att ändra spelreglerna för långsiktigt sparande, myten om att det handlar om en skatt för rika och urholkningen av ränta-på-räntaeffekten.

LÄS MER: 7 argument mot ISK-skatten

"Det är tråkigt"

Aktiespararnas vd Joacim Olsson vill tacka alla medlemmar och sparare som engagerat sig i kampen mot ISK-skatten och gjort sin röst hörd.

– Men det är tråkigt att regeringen sannolikt ändå väljer att gå vidare med förslaget trots alla kloka motargument. 

YTTERLIGARE LÄSNING: ”Tvivlar på att spararna köper förklaringen"

Flera oppositionspartier har öppet tagit strid mot skattehöjningen. Aktiespararna kommer även att arbeta för att lyfta fram sparskatten under valrörelsen.

– Vi kommer att jobba för att det ska införas ett skattetak på ISK-sparande och att sparande upp till 100 000 kronor ska vara helt skattebefriat. Att uppmuntra till sparande och en robust privatekonomi är ytterst en fråga om hela Sveriges ekonomiska stabilitet, säger Joacim Olsson.

Författare Redaktionen