Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2022-11-24

Analytikerna: Vinnarna efter dagens räntebesked från Riksbanken

wysiwyg_image

Riksbanken gjorde som de flesta analytikerna förutspått.

Stefan Ingves sista höjning blev en trippel, så nu höjs styrräntan från 1,75% till 2,50%. 

Vid det senaste räntebeskedet, i september, visade Riksbankens egen räntebana att en förmodad höjning på 50 punkter skulle ske i november.

Men efter att de svenska inflationssiffrorna kommit in, och inte visat på en nedgång om man tar bort elkostnaderna, så har flera analytiker förutspått att Riksbanken i stället kommer höja med 75 punkter i november.

Och så blev också fallet.

Klockan 09.30 under torsdagen meddelade Stefan Ingves, för sista gången innan han lämnar över stafettpinnen till Erik Thedéen, att styrräntan höjs med 75 punkter. 

Räntebanan justeras uppåt

Riksbanken skriver i sitt pressmeddelande att prognosen visar att styrräntan sannolikt kommer att höjas ytterligare i början av nästa år, för att då vara strax under 3% och 2,8% fram till slutet av 2025.

I september bedömde Riksbanken att räntan skulle toppa på 2,5% under det fjärde kvartalet 2023 för att sedan sänkas något, men detta ser alltså inte längre ut att vara aktuellt enligt den nya prognosen. 

Samtidigt skruvar man upp inflationsprognosen för nästa år till 5,7% från tidigare 5,1%.

"Inflationsutvecklingen är fortsatt svår att bedöma och Riksbanken kommer att anpassa penningpolitiken på det sätt som behövs för att säkerställa att inflationen återförs till målet inom rimlig tid”, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Man fortsätter med att konstatera att "inflationen fortfarande är alldeles för hög" och att den urholkar mångas köpkraft och gör det svårare för hushållen att planera sin ekonomi.

Riksbanken hoppas nu att genom att höja räntan ännu mer så minskar risken för hög inflation under lång tid och "därmed också för ännu större penningpolitisk åtstramning längre fram", skriver man i sitt pressmeddelande. 

wysiwyg_image

Aktiespararnas analytiker Robert Andersson kommenterar beskedet: 

"Att Stefan Ingves sista räntebesked blev 75 punkters höjning hade nog ingen kunnat gissa för 1 år sedan. Under den senaste månaden var det dock vad 85% hade gissat på. Vid det senaste räntebeskedet så överraskade riksbanken marknaden med en större höjning än väntat. Att dagens höjning var i linje med marknadens förväntningar var därför skönt för en annars pressad aktiemarknad. Stockholmsbörsen vände upp på beskedet, och gladast var fastighetsbolagen och tillväxtbolagen där exempelvis fastighetsgiganten Balder handlas som dagens vinnare +7,6%", säger Robert Andersson och fortsätter:

"Nästa räntemöte avhandlas i februari, då väntas Riksbanken höja räntan ytterligare 25 punkter upp till en nivå om 2,75%, vilket marknadsaktörerna hoppas är den sista räntehöjningen. För att denna förhoppning ska infrias så behöver kommande månaders inflationsutfall infalla ungefär kring förväntningar, eller under. Räkna därför inte med att dagens räntebesked kommer att ta bort särskilt mycket långsiktig ränteoro, utan börsen fokuserar redan på nästa händelse.", avlsutar han.

Analytikerkollega Carl-Henrik Söderberg tillägger:

"Räntebanan justeras upp men marknaden verkar dock tolka detta som något positivt då räntetoppen anses nära och reaktionen liknar den vi fått när amerikanska Fed kommit med sina senaste räntebesked och framtidsprognoser vad gäller ränta och inflation. Att räntekänsligt såsom fastighetsaktier och tillväxtaktier stiger mest stärker den tesen", säger Carl-Henrik Söderberg och fortsätter:

"Börsen är inne i stark trend och det råder ett positivt tolkningsföreträde just nu. Glaset anses mer halvfullt än halvtomt. Amerikansk inflationsstatistik för november presenteras den 13 december och dagen efter kommer Fed med årets sista räntebesked. Förhoppningsvis bjuds vi inte på några obehagliga överraskningar där och då bör börsen kunna avsluta på en positiv ton."

"Frågan är såklart när makroekonomiska siffror ska ses i ett annat ljus. Idag är svag statistik någonting positivt då det borgar för lägre inflation och mer duvaktiga centralbanker framåt men samtidigt kommer ofrånkomligen den nedåtgående ekonomin påverka bolagen negativt. Huruvida vi kan undvika en ”hårdlandning” av ekonomin är därför avgörande för börsutvecklingen framåt", avslutar Carl-Henrik Söderberg.

Författare Eric Emanuelsson